Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Flankstek i gott sällskap

IMG_3722

Födelsedagsmiddag för ett av tonårsbarnen för ett gäng människor var utgångsläget. Just den här ungen älskar kött så vi valde flankstek som är både gott och lättlagat till många. Köttet steks på hög värme i torr panna för att sedan köras klart i ugnen på låg värme innan servering. Tillbehör då? Ugnsrostade potatishalvor smaksatta med rosmarin, krämig pumpapuré, chèvrecrème och kryddsmör med örter, citron och lite färsk vitlök tillsammans med nykokta gröna bönor, haricots verts. Här ser du det uppskattade resultatet. IMG_4346

Vi lagade mat för cirka 20 personer, men här i receptet är det dimensionerat för sedvanliga 4 personer. Den som är osäker på mängderna när man ökar till många ska tänka på att kryddningen ofta behöver vässas till och får gärna höra av sig till mig med eventuella frågor.

Du behöver för 4 personer: 

600-800 gram flankstek

salt och pepparIMG_4347

ca 300 gram haricots verts

Till pumpapurén: 

1 butternutpumpa, delad på längden

ca 50 gram smör

1-2 schalottenlökar, skalade och hackade

gärna en skvätt vitt vin

salt och peppar

Till ugnsrostad rosmarinpotatis: IMG_3710

ca 12 potatisar, tvättade och skurna i halvor (jag brukar behålla skalet på och gör många för de brukar ha en strykande åtgång)

rosmarin – färsk eller torkad

salt och peppar

olivolja

Till chèvrecrèmen: IMG_4228

1 burk crème fraîche eller 1 1/2 dl matlagningsyoghurt

100-150 gram chèvre beroende på hur mycket smak man vill ha

salt och peppar och ev. någon örtkrydda såsom basilika

Till kryddsmöret: 

75 gram smör, rumsvarmt

det finrivna skalet av en citron, väl tvättad och helst ekologiskIMG_3723

färska eller torkade örter – timjan, rosmarin, slätbladig persilja, basilika, finhackade

salt & peppar, gärna nymalen blandpeppar

1-2 vitlöksklyftor, gärna färsk vitlök, skalad och finhackad eller mosad

Gör så här: 

Börja med att rosta pumpan till pumpapurén:

Lägg in pumpahalvorna i ugnen på 175 grader på bakplåtsklädd plåt. Låt pumpan baka tills den är helt IMG_3725mjuk, ca 40 minuter. Gröp ur kärnorna och släng dem eller spara dem för att rosta dem. Fräs schalottenlöken i en rejäl klick smör på medellåg värme så den blir helt mjuk men inte tar färg. Häll på vinet, låt puttra ihop, lägg i pumpaköttet och låt det värmas upp. Mixa med stavmixer, smaka av med salt och peppar och klicka i rumstempererat smör tills du har en fin konsistens och smak. Låt purén stå på låg värme så den håller sig varm men inte bränns vid.

Under tiden som pumpan rostas i ugnen skrider du till verket med övriga saker:

Köttet: 

Torka köttet, salta och peppra det ganska rikligt. Flankstek tål ganska rejäl kryddning. Se till att köttet är rumstempererat när du steker det. IMG_4350Stek köttet på högsta värmen i gjutjärnspannan så att det bryns runtom. Lägg köttet i en ugnsfast form eller på en ugnsplåt. Stick in en termometer och ställ köttet åt sidan tills det är dags att steka det färdigt i ugnen inför servering. Det brukar gå ganska fort eftersom flankstek är en ganska tunn köttbit. När du ställer in köttet ska ugnen helst vara på en låg temperatur; ca 70-90 grader är toppen för att få ett saftigt fint och jämt stekt kött. När termometern visar 57 grader är det perfekt rosa. Om du vill steka det lite mer kör du det till 59 grader. Svep in köttet i folie och låt det vila ca 10 minuter efter du tagit ut det ur ugnen innan du skär upp det.IMG_3722

Smöret: 

Blanda smöret med finhackade örter, finrivet citronskal, mosad vitlök, salt och peppar till en jämn massa. Har du gott om tid är det bra att göra det här i god tid så att du kan vispa upp smöret som är ganska varmt när du blandar ihop det för att sedan låta det stelna i kylen. Om du vill gör du en rulle i plast av det eller så lägger du upp det i fina skålar att ställa på bordet vid servering. Ta fram smöret ett litet tag innan du ska servera det så det inte är alldeles stenhårt.

Potatisen: 

Tvätta eller skala potatisen, dela i halvor längsmed, torka av halvorna – särskilt på snittytan. Pensla dem med olivolja eller lägg alla i en skål, ringla olivolja över, salta och peppra, tillsätt rosmarinen och blanda runt. Häll upp på en plåt och vänd upp snittytan på varje potatis. Väljer du att pensla halvorna strör du salt, peppar och rosmarin över snittytorna. Baka potatisen i ugnen på ca 175-200 grader i ca 30-40 minuter tills den blivit helt mjuk och fått fin gyllenbrun färg utan att bli bränd.

Chèvrekrämen: 

Blanda crème fraîche eller yoghurt med smulad chèvre, peppar och kanske lite salt (osten har ju egen sälta). Om du kan mixa blandningen brukar det vara bra. Tillsätt eventuellt örtkrydda i början eller på slutet beroende på om du vill få en ljusgrön crème eller en vit med örtbitar:) När du tycker smaken och konsistensen är bra häller du upp crèmen i en skål och ställer den kallt till ett tag före servering. Om det inte är så lång tid kvar till servering är det bättre att låta skålen stå i rumstemperatur eftersom det inte är gott med iskall crème till maten.

Bönorna: 

Strax innan det är dags att servera kokar du bönorna i saltat vatten. Om du använder färska bönor tar det längre tid medan frysta bönor går fort att koka. Häll av vattnet, lägg i en klick smör och häll upp i skål eller på fatet bredvid köttet.

Montering: 

Lägg upp på tallrikar eller servera på fat. Servera direkt med mer av allt att ta av vid bordet, särskilt kryddsmöret och chèvrecrèmen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Leave a Reply