Kryddäpple

IMG_3666

Det här är en lättlagad och lite nyttigare efterrätt, det vill säga det har väl egentligen att göra med vad man serverar till äpplet men ändå. På bilden är det saltkaramellglass som är ett utmärkt smakkomplement, men såväl grädde som vaniljglass passar också bra, eller rentav en kanelglass. De kryddiga äpplena gör du i ordning i förväg genom att baka dem i ugnen på ganska låg värme, sedan griljerar du dem under grillelementet i ugnen ett tag precis innan servering. 

I eget inlägg här bredvid publiceras receptet på min smörkolaglass som passar bra till.

Du behöver för 4 personer: IMG_4255

2-3 äpplen med fin syra – jag tar gärna Aroma eller Gala

1 tsk malen kanel

1/2 tsk mald kardemumma, gärna nymald i en pepparkvarn

vaniljfrön (finns att köpa på burk)

ev. rivet skal av 1 citron, väl tvättad och helst ekologisk

saften av citronen använder du att gnida in äpplen med för att motverka oxidering

ca 20 gram smör, iskallt och hyvlat med osthyvel

en aning socker, gärna finkornigt råsocker, till avbränning ovanpå inför serveringIMG_4253

glass eller grädde till severing

Gör så här: 

Smörj en ugnsfast form. Skala äpplena, skär av botten och toppen och kärna ur dem med en äppelurkärnare så det blir ett runt hål i mitten. Dela varje äpple i två eller tre skivor beroende på hur stora äpplena är, skivorna ska bli ca 2 cm tjocka. Beräkna en eller två skivor per person, beroende på hur stora efterrättsmagar gästerna har:) Gnid in skivorna med citron så de inte mörknar.

Lägg skivorna i den smorda IMG_4259formen. Pudra rikligt med kanel över, strö eller mal kardemumma över (jag har alltid en liten pepparkvarn med kardemummakärnor i för att få den fräscha nymalda smaken), riv ev. över citronskal och pudra vaniljfrön över. Lägg slutligen tunt hyvlad iskallt smör över äppelskivorna och låt dem stå tills det är dags att baka dem. Baka dem i ugnen på ca 150 grader i ca 20-30 minuter så de blir ganska mjuka. Hit kan du förbereda före middagen. Strax innan servering värmer du dem en aning i ugnen, öser du dem med smöret och nu ska de brännas av likt en crème brûlée. Har du en gasolbrännare för köket använder du den, precis som för crème brûlée. Strö socker över äppelringarna, bränn av sockret så det smälter utan att det bränns för mörkt och lägg upp på tallrikar tillsammans med glass och servera direkt. Har du ingen brännare ställer du in formen med de sockrade äppelskivorna under grillen i ugnen på ca 225-250 grader. Efter ca 5 minuter är de klara, du ser att det puttrar lite i ytan men de får inte bli brända.

Tag ut och lägg upp äpplena på serveringsfat, lägg en kula glass i varje ring eller servera dem med vispad grädde eller vaniljsås. Servera direkt.IMG_3665

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera