Hjortfärsbiffar rotfrukter rostad lök kantarellsås

IMG_4282

Hjortkött är både gott och magert, och känns på något vis lite nyttigare än mycket annat kött. Inte minst när det kommer från vänners jaktmarker. Färsen har här formats till biffar med viltkryddor och örter. Biffarna serveras med med ugnsrostade IMG_4283rotfrukter, klyftpotatis och kantarellsås med rostad lök som god frasig topping. En underbar middag att förgylla vardagen med eller varför inte till en härlig klassisk söndagmiddag. 

Receptet till kantarellsåsen publiceras i eget inlägg. Den här rätten kan även serveras med ett aromatiskt kryddsmör på örter, citron och lite vitlök – sök i sökrutan uppe till höger eller gå in i kategorin såser, röror & kryddsmör.

Jag har taggat den här rätten bland annat i kategorin husmanskost, eftersom jag ändå tycker att den med sina färsbiffar och rotfrukter kan platsa även om det är en lyxigare rätt än mången husmanskosträtt.

Du behöver för 4 personer: IMG_4276

800 gram hjortfärs

1-2 tsk viltkrydda (finns som färdig kryddblanding från Santa Maria – tag annars timjan, peppar, lagerblad, lite vitlök, kanske en finfinhackad eller riven schalottenlök och några krossade enbär)

ev. ett ägg till färsen

salt och peppar (tänk på att viltkryddan är ganska salt)

smör och olivolja till stekning

4 morötter, skalade och skurna i stavar

4 palsternackor, skalade och skurna i stavarIMG_4267

4-6 rödbetor, skalade och skurna i klyftor

1-2 gula lökar, skalade och tunt skivade

8-12 potatisar, skalade eller tvättade och skurna i klyftor (diabetikern tar i stället mer av rotfrukterna)

olivolja

örtkryddor – timjan, rosmarin, körvel

salt och pepparIMG_4269

Gör så här: 

Börja gärna med att göra såsen så den står och drar ihop sig och får intensiva mustiga smaker.

Blanda färsen med viltkrydda, salt, peppar, örtkryddor och kanske ett ägg. Låt färsen stå så smakerna blandas och den IMG_4268blir mer rumstempererad inför stekningen.

Lägg morötter och palsternackor i en skål, ringla olivolja över, salta, peppra och krydda med örter efter tillgång och smak – jag tog timjan. Blanda runt och häll upp på en plåt. Lägg nu i rödbetorna och gör likadant med olja, salt, peppar och örter, blanda runt och häll upp även dem på plåten. Anledningen till att du gör rödbetorna för sig är att de färgar av sig men den vackert röda saften är vattenlöslig, inte oljelöslig, så när du väl täckt dem med lite olja håller de sig på mattan bland de övriga rotfrukterna.IMG_4270

Vad gäller potatisen gör du antingen likadant eller som jag gjorde: bryn smör så det blir nötbrunt och avger aromatiska karamelliga dofter. Vänd runt potatisen i smöret och häll upp i form eller på plåt för att stekas i ugnen. Krydda gärna potatisen med rosmarin utöver salt och peppar.

Rosta rotfrukterna och potatisen i ugnen på ca 200 grader i ca 20 minuter tills de blivit helt mjuka och börjat ta fin färg utan att bli brända. Stek samtidigt biffarna i en blandning av smör och olivolja – när smöret slutat fräsa i oljan är pannan tillräckligt varm för att lägga i biffarna. Stek inte för många på en gång, då kyls pannan ner och de blir IMG_4274mer kokta än stekta. Stek dem först på ganska hög värme, vänd och låt dem sedan steka klart på lägre värme så de nästan blir genomstekta men fortfarande är lite rosa och saftiga i mitten. Lägg upp biffarna på ett fat, kanske med rotfrukterna bredvid eller på eget fat liksom potatisen. Servera direkt med svampsåsen eller kryddsmör.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från IMG_4273Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera