Halstrad tonfisk avokadosalsa rostad sötpotatis

IMG_4291

Här blir det sötsura smaker med viss hetta – sweet and sour with a difference. Den superfina linfångade tonfisken från MatHem halstras helt lätt så den fortfarande är sashimi-aktig inuti. Den serveras med en salsa på krämig avokado med syrlig lime, aningen chilihetta och angenäm sälta. Lime och chili går igen hos sötpotatisen som rostats i ugnen. Som ytterligare fräscht grönt tillbehör har jag bräserat spetskål samt torkat några spetskålsblad i ugnen som kompletterar med frasig konsistens. 

Du behöver för 4 personer: 

beräkna 150-200 gram tonfisk per person – alltså 600-800 gram totalt

pressad lime

salt och peppar

2-3 sötpotatisar, skalade och skurna i klyftor

finrivet limeskal från lime som tvättats ordentligt i hett vattenIMG_4284IMG_3682

1/2 -1 röd chili, tvättad och hackad alt. torkad chili

salt

olivolja

1 spetskålshuvud, sköljt

2-3 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivadeIMG_4286

någon tsk soya

ev. sesamolja att droppa över den färdiga kålen

2 avokados

1/2-1 röd chili, tvättad och finhackad

saft från 2-3 limefrukterIMG_4287

salt

färsk koriander, hackad – spara lite till dekorering vid servering

Gör så här: 

Skär tonfisken i fina bitar, gnid in med olja, krydda med salt och peppar och ställ åt sidan. Lägg sötpotatisklyftorna i en IMG_4289IMG_4295skål, ringla över olivolja, tillsätt salt, rivet limeskal samt chili efter smak (smaka av hur stark chili du fått tag på – det varierar väldigt). Rör runt så alla bitar blir täckta av olja och smaksättning. Häll upp på plåt eller ugnsfast form. Ställ in att rosta i ugnen på ca 200 grader i ca 30 minuter tills sötpotatisen är mjuk och fått fin färg utan att bli bränd. Gör under tiden salsan: blanda tärnad (inte mosad!) avokado med chili, lime, salt och koriander. Rör runt så det blandas och blir en IMG_4292salsa. Ställ åt sidan så smakerna blandas.

Strimla spetskålen. Lägg 1-2 dl strimlor på en plåt med bakplåtspapper, ställ in i ugnen på ca 150 grader att torka. Det här kan göras i förväg. Resten av spetskålen fräser du i olja (oliv- kokos- eller den olja du vill) med vitlöken så den blir lagom mjuk och ätbar. Droppa soja över strax innan servering och ev. några droppar sesamolja om man vill ha den asiatiska touchen.

Halstra tonfisken, gärna i grillpanna, så den får fina ränder eller stekyta men fortfarande är rå i mitten. Tonfisk blir väldigt tråkig och torr om den steks för länge och just sådan här tonfisk är faktiskt ämnad att ätas rå i delar av världen, så du behöver inte vara orolig. Lägg upp tonfisken med sötpotatis, spetskål och avokadosalsa på tallrikar eller serveringsfat. Toppa med den torkade spetskålen. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera