Torskrygg med rödbetskomposition

IMG_4396

Torskryggen har bakats i ugn på låg värme för att bli saftig och fin. Rödbetor på två sätt och ett aromatiskt potatisstomp med schalottenlök och vitlök kompletterar tillsammans med lite brynt smör. Vackert och gott till både vardags och fest – med kärlek och magi:)

Jag ugnsbakade rödbetorna men rekommenderar dig att koka dem för såväl vackrare färg som bättre IMG_4393konsistens. De rostade passar bättre till kött med andra rostade rotfrukter.

Du behöver för 4 personer: 

4 bitar torskrygg

salt och peppar

olivolja att droppa över fisken

600 gram rödbetor, skalade

saft från en citron

2 msk god olivolja

12-15 potatisar, skaladeIMG_4389

2 schalottenlökar, skalade och finhackade

2-3 vitlöksklyftor, skalade och hackade samt mosade med salt med knivbladet

4-6 msk olivolja

färska örter, t.ex. persilja, mejram, körvel, basilika

örtsalt och salt och peppar

50 gram smör

Gör så här: IMG_4390

Lägg den avtorkade fisken i en smord ugnsfast form. Salta och peppra och droppa olivolja över. Ställ åt sidan tills det är ca 20 minuter kvar till servering. Då ställer du in fisken i ugnen som du värmt till ca 150 grader, med en termometer instucken i den tjockare IMG_4391biten. När innertemperaturen är 42 grader tycker jag fisken är perfekt, genomstekt men fortfarande saftig och flagar sig precis som den ska utan att vara torr.

Ta en av rödbetorna, välj en fin jämn och ganska stor, hyvla den tunt på mandolin och lägg skivorna i iskallt vatten med några droppar citron. När du är igång med allt annat låter du skivorna rinna av i ett durkslag, lägger dem på tork på dubbelvikt hushållspapper och lägger dem därefter i en skål. Tillsätt några droppar citron och lite olivolja samt salt och peppar. Blanda runt så de blir lätt täckta av dressingen. Ställ IMG_4392åt sidan. Övriga rödbetor skär du i klyftor och kokar. Eller så kokar du rödbetorna hela, skalar efteråt och skär sedan i klyftor. Koka samtidigt den skalade potatisen. Medan rödbetor och potatis kokar låter du schalottenlöken mjukna i ganska rikligt med olivolja på låg värme så löken mjuknar utan att ta färg. Låt den stå och småputtra och rör om då och då. När potatisen är färdigkokt krossar du den lätt med en gaffel så det fortfarande är bitar kvar i den (den ska inte mosas), lägg potatiskrosset i schalottenlöksoljan, tillsätt den mosade vitlöken och örterna. Salta och peppra och blanda runt. Tillsätt eventuellt lite mer olivolja.IMG_4394

Strax innan servering smälter du smöret på medelhög värme ända tills det börjar skumma och blir brynt. När du känner de nötiga aromatiska dofterna och du ser att det börjar bli brunt lyfter du av kastrullen från spisen. Det är inte gott när mjölkresterna blir brända, du vill bara precis få fram de härliga smakerna av brynt smör. Häll av allt det klara smöret i en liten bägare eller skål och låt det brända mjölkiga vara kvar.

Montering: 

Arrangera potatisstompet och de kokta rödbetsklyftorna på tallriken, lägg på fisken, ös den med det brynta smöret innan du toppar den med de dressade rödbetsskivorna vackert placerade. Dekorera gärna med färsk örtrydda. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera