Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Grytbröd – som blir riktigt bra!

IMG_4405

Det här receptet hittade jag i morgontidningen en helg, det kommer ursprungligen från The New York Times och fick då snabb spridning över världen. Det är lätt att förstå varför det blivit populärt för när man väl tar sig tiden att göra detta bröd så är det både enkelt och blir fantastiskt gott. Det är tidsspannet för den långa jäsningen som gör att man måste planera så det blir klart när du vill ha det. Vi njöt det nybakat och varmt till en sötpotatissoppa. IMG_4400

Som vanligt när man bakar är det en fördel om du har en hushållsvåg för att få mer exakta mått.

Du behöver: 

7 dl vetemjöl, ca 420 gram (jag tog vetemjöl och dinkelsikt, ungefär hälften av varje)

1 1/4 tsk salt

5 gram jäst (Obs! bara 5 gram!)

3 1/2 dl rumstempererat eller halvkallt vatten (inte fingervarmt!)IMG_4402

Gör så här: 

Blanda mjöl och salt i en bunke eller ett litermått. Smula jästen i en skål, tillsätt lite av vattnet först, rör om och tillsätt sedan allt vatten så att jästen löser sig. Rör ner jästvattnet i mjölet. Rör om tills det blandats ordentligt. Det blir en kladdig och lös deg. Täck bunken med plast och ställ den i köket i rumstemperatur att jäsa i 12 timmar. Då blir det bubblor på ytan.

När degen jäst i 12 timmar stjälper du upp den på ett väl mjölat bakbord, strö lite mjöl över degen och vik ihop den två gånger med mjölade händer. Täck den med plast igen och låt den vila i ca 15 minuter.

Forma varsamt med mjölade händer en rund boll av degen. Strö rikligt med vetemjöl på en bakduk, lyft IMG_3795försiktigt degen och lägg den på den mjölade bakduken, strö över mer vetemjöl och täck med ytterligare en bakduk. Det är här viktigt att det är två bakdukar, jag var på väg att linda in degen i bara en bakduk men insåg att den ju behöver plats för att jäsa. Låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in en stekgryta eller ugnsfast form som har lock (viktigt!) i ugnen, först utan lock och värm grytan i ca 15 minuter.

Ta grytan ur ugnen med grillhandskar, vänd försiktigt ner brödet i den med hjälp av den understa bakhandduken – var försiktigt för det är lätt att bränna sig på den mycket heta grytan. Brödet ser inte vackert ut nu – men vänta bara! står det i ursprungsreceptet, och det stämmer verkligen. Det är helt okej och blir till och med snyggt med mjölet som ligger på brödet när du stjälpt ner det i den heta grytan.

Sätt på locket på grytan och ställ in den i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Ta av locket och låt brödet IMG_3798grädda ytterligare 20 minuter så att det får färg. Passa så det inte bränns. Ta ut grytan, stjälp försiktigt ut brödet och låt det svalna på ett galler utan bakduk så det behåller sin fina skorpa.

Servera, bara med ett gott smör – enkelt och förföriskt gott! eller med goda pålägg, till en maträtt, sallad, soppa…

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Receptet ödmjukt förmedlat genom Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply