Glutenfria lussebullar eller längder

IMG_4008

Jag har varit misstänksam mot att baka glutenfria lussebullar eller bullar över huvud taget.IMG_4631 Men så läste jag Ulrika Davidssons utmärkta bok ”Baka Glutenfritt” och tänkte att jag skulle pröva. Det här receptet utgår från Ulrikas vetebröd men är ändrat för att bli lussebullar – ingen lucia utan lussebullar, även för glutenintoleranta!

Första gången gjorde jag degen med kokossocker som i ursprungsreceptet, men jag anser nog att det blir autentisk lussebullskänsla med vanligt socker eller helst finkornigt råsocker. Färgen blir också bättre då eftersom det mörka kokossockret drar ner de gula vackra saffranstonerna. För att få lussebröden extra saftiga har jag gjort dem i form av längder med mandelmassefyllning. De blev mycket IMG_4632uppskattade och goda. 

Man påbörjar degen en dag innan med en fördeg, men sedan är det ganska snabbt och enkelt dag två. Tänk bara på att degen sedan behöver jäsa två timmar till udner dag två, men ingen jäsning behövs innan längderna gräddas.

Du behöver: 

Dag 1, fördeg: 

5 g jäst för söta degar

1 1/2 dl kallt vattenIMG_4633

1 1/2 dl rismjöl

Dag 2: 

45 gram jäst

4 dl kall mjölk (ej lättmjölk)

2 ägg, uppvispade

150 gram rumsvarmt smörIMG_4634

2 dl socker

6 dl rismjöl + lite extra till utbakning

2 dl potatismjöl

1/2 dl psylliumhusk

1/2 dl pofiber

1 kryddmått salt

2-3 paket saffranIMG_4653

2 tsk sprit, t.ex. rom eller vaniljvodka eller möjligtvis starkvinsglögg men bra med hög alkoholhalt för att lösa saffranet och få fin färg och dessutom sägs spriten hjälpa degen att jäsa bra

1 tsk vaniljpulver

Fyllning: 

400-500 gram mandelmassa, grovrivenIMG_4657

100 gram smör, rumsvarmt

Till pensling: 

1 ägg, uppvispat

Gör så här: 

Dag 1: Blanda ihop ingredienserna till fördegen i en skål, täck skålen med plastfolie och låt den stå i kylen till nästa dag över natten eller i minst 8 timmar.

Dag 2: Lös upp saffran i spriten i ett decilitermått. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölken och IMG_4658äggvispet. Klicka ner det rumsvarma smöret och tillsätt även fördegen. Tillsätt även saffransspriten. Vispa med degkrokar eller i en assistent i någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna som du blandat i en separat skål och fortsätt med degkrokarna i fem minuter. Täck med plastfolie och låt stå och jäsa i rumstemperatur i cirka 2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i två bitar och kavla ut varje bit till en platta på ca 1 cm med hjälp av lite rismjöl under och kanske lite pudrat över. Degen är ganska lättkavlad men skör, så kruxet kommer när man ska ha på fyllningen. Jag blandade smör och riven mandel till en slags mandelkräm och lade på i mitten som du serIMG_4661 på bilden. Den som vill använda mindre mängd smör skulle kunna smälta lite smör och pensla på det för att sedan strö riven mandelmassa över hela plattan. Om du gör som jag gjorde viker du sedan upp från varje kant så de möts i mitten över mandelmassan. Vik sedan en gång till och forma en rulle. Vändmandelmassedelen uppåt. För över rullen till en plåt som du täckt med bakplåtspapper. Ta en sax och klipp sneda snitt som du viker uppåt ett efter ett, åt vartannat håll. (Se på bilden). Forma kanterna snygga. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker och kanske även hackad mandel som en sträng i mitten. Grädda i 18-20 minuter – passa så att det inte blir för mörkt och bränt! Tag ut de färdiggräddade längderna och lägg på ett galler att svalna. Servera direkt elller frys in i bitar.

Mycket lusse- och julnjutning önskas med vänliga mat- och bakglada hälsningar från Katinkas Kitchen!IMG_4008

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera