Vaniljbavaroise med praliné

IMG_4595

Här har pralinén, hacket av de kanderade mandlarna, fått toppa och ge smak till en len luftig vaniljmousse. Det är en väldigt fransk efterrätt som kan serveras som den är eller med en kula sorbet för extra smak och fräschör. Jag har serverat en med både hallonsorbet och mandarinsorbet. En bavaroise är som en luftigare variant av panna cotta med ungefär samma ingredienser, med den skillnaden att bavaroisen är baserad på en äkta vaniljsås, en crème anglaise, som får extra konsistens av lite gelatin och vispad grädde som vänds ner på slutet. Det är ganska lätt att göra en bavaroise och den passar både såhär, i bakelser eller tårtor. Det är även gott och vackert att servera den med färska bär eller frukt. IMG_4584

Receptet på de kanderade mandlar som du hackar och får praliné av publicerades i förrgår.

Du behöver för 4-6 personer: 

100 gram mjölk

100 gram grädde

1 vaniljstång, skuren på längden

2 äggulor

60 gram sockerIMG_4585

1 gelatinblad

200 gram grädde, vispad (i tillägg till mängden ovan)

Gör så här: 

Lägg den första mängden grädde i en tjockbottnad kastrull tillsammans med mjölken och den uppskurna vaniljstången.  Låt precis koka upp och låt stå ett tag medan du vispar äggulorna och sockret fluffigt. Det tar sin tid så fortsätt med elvispen i åtminstone fem minuter, kanske tio. Lägg också gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Häll den IMG_4592varma gräddmjölken i en fin stråle över äggvispet medan du vispar försiktigt. Se till att allt blandas och häll därefter tillbaka blandningen i kastrullen. Låt koka upp under konstant omrörning. Du gör nu en klassisk crème anglaise, helt enkelt en vaniljsås som är basen i denna goda efterrätt. När såsen tjocknat tar du den av värmen. Lyft upp gelatinbladet ur sitt vatten och lägg gelatinet i vaniljsåsen. Rör om så att gelatinet löser sig helt. Ställ din crème anglaise att svalna. När den är kall eller åtminstone rumstempererad blandar du den med den andra mängden grädde som du vispat till ganska styvt skum utan att det blir smör. Vänd IMG_4594ihop så att du får en fin jämn mousse. Häll upp den i formar, skålar eller en sprits om du vill spritsa ut den. Ställ i kylen att stelna. Gelatin stelnar först när det blir helt kallt så det här tar åtminstone två timmar. Du kan även göra din bavaroise kvällen innan den ska serveras. Vid servering toppar du den med praliné gjord på kanderade mandlar som du gjort enligt receptet du finner här på Katinkas Kitchen. Eller om du vill servera den med sorbet, färska bär… På en av bilderna har jag serverat den med en förförisk hallonsorbet – recept finner du självklart här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka HammarskiöldIMG_4596

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera