Lutfri fisk till jul eller annars

IMG_4739

När jag frågade dottern vad hon ville ha för mat till jul svarade hon lutfri fisk. Jag gillar uttrycket och det här är en garanterat lutfri och samtidigt otroligt god fiskrätt. Den har noter av jul med saffran, apelsin och grönkål, utan att vara för säsongsbunden:) 

Särskilt utan risotton är det här en riktigt antiinflammatorisk middag.

Du behöver för 4 personer: IMG_4029

4 rödingfiléer

örter, t.ex. dragon och körvel eller kyndel

salt och peppar, gärna ett gott örtsalt

Till saffransrisotton: 

3 dl risottoris, helst av sorten carnaroli

1 liter kyckling- eller grönsaksbuljong

2 schalottenlökar, skalade och finhackadeIMG_4734

25 gram smör

en klick olivolja

2 paket saffran

1-2 dl vitt vin eller 1 dl torr vermouth, typ Noilly Prat

nymald peppar

1-2 dl riven lagrad parmesan

Till grönkålspurén: IMG_4735

ca 300 gram grönkål, sköljd och rensad så alla bladskaft och fästen är borttagna

1-2 schalottenlökar, skalade och hackade

lite av kokvattnet

en rejäl klick smör

en skvätt olivolja

vitpepparIMG_4733

ett gott örtsalt

Gör så här: 

Torka av fisken, krydda den och lägg den åt sidan tills det är dags att steka den – det går fort när det väl görs.

Koka den hackade grönkålen i saltat vatten, häll av men spara en del av kokvattnet. Det tar lite längre tid än man kan tro att koka grönkålen mjuk och om den inte är helt mjuk blir det ingen len fin grönkålsmousse. Lägg den kokta grönkålen i en mixer, tillsätt någon msk kokvatten, en IMG_4740rejäl klick smör och lite olivolja samt vitpeppar och örtsalt. Mixa väl, kolla så konsistensen är bra och häll i en tjockbottnad kastrull som du låter stå på låg värme för värmehållning.

Smält smör och olivolja i en stekpanna med höga kanter eller en traktörpanna, kallas även sauteuse. Häll i riset och låt det steka med ett tag, tillsätt även saffranet precis innan du häller på vinet eller vermouthen. Låt puttra ihop lite innan du börjar hälla en slev i taget av buljongen som du värmt upp i en kastrull vid sidan av. Rör hela tiden i risotton, se till att värmen är medelhög så det småputtrar utan att brännas vid och tillsätt nästa slev först när riset sugit upp det mesta av vätskan. Fortsätt så tills riset är ganska genomkokt men det ska på äktitalienskt vis fortfarande ha en liten kärna av al dente. Tänk på att när du tillsätter parmesanen tjocknar risotton så se till att den är ganska lös med hjälp av buljong och vin innan du precis innan servering rör ner parmesanen så du får en IMG_4737perfekt krämig risotto. Servera direkt med grönkålspurén och fisken som du stekt i smör och olja först helt kort på köttsidan för att sedan vända den så att den steks färdigt på skinnsidan för att behålla sin saftighet. När den precis nästan blivit genomstekt är den klar.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera