Min bästa tryffelchokladkaka

IMG_5022

Den här kakan har blivit lite av en signaturrätt i mitt kök, jag har gjort den i alla år och den gör alltid stor succé. Knepet är, förutom kärlek och magi och att man ska använda choklad av god kvalitet, att den absolut inte får bakas för länge! Den skall bli tryfflig och krämig inuti, varför tiden i ugnen vanligtvis är max 15 minuter. Att den ser vettlöst rinnig ut i mitten är ett gott tecken – det är chokladsmöret som stelnar när det har svalnat. Så snart den är fast i kanterna är den således klar – inte en IMG_4093minut längre! (Se på nedersta bilden här bredvid där den just tagits ur ugnen och man ser hur rinnig den är i mitten.)

Faktum är att det här är en kaka som jag tycker till och med blir bättre i glutenfri version, med ljust glutenfritt mjöl.

Kakan mår alldeles utmärkt av att bakas i förväl och förvaras svalt, kylskåp eller skafferi fram till serveringen. Det är precis som att chokladen mognar och smakerna sätter sig när den får tid att vila innan den serveras, men den går även utmärkt att IMG_4094baka samma dag som den ska serveras. Det går att göra dubbel sats på en gång men då måste du se till att ha en riktig stor bunke eftersom äggvispet pöser upp och du ska få plats med allt. Använd helst Valrhona eller annan choklad av hög kvalitet för det där underbart goda resultatet. 

Du behöver: 

200 gram mörk choklad – jag använder helst Valrhona 67% (eller annan god mörk choklad)IMG_4096

200 gram smör

4 ägg

knappt 2 dl socker (jag tar finkornigt råsocker)

drygt 1½ dl ljust glutenfritt mjöl

1 tsk bakpulver

Gör så här: 

Skär smöret i bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull. Bryt eller hacka chokladen och lägg den i kastrullen att smälta på lägsta värmen på spisplattan tillsammans med smöret. Rör då och då och passa IMG_5019så inte står kvar efter har smält. Drag kastrullen från värmen och lått chokladsmöret svalna ett tag.

Vispa under tiden ägg och socker riktigt pösigt, det tar åtminstone fem minuter med full fart på elvispen. Det här momentet är viktigt för ett riktigt bra resultat. Blanda mjölet med bakpulvret. Häll i choklad-smörblandningen i äggvispet och rör även försiktigt i mjöl-bakpulverblandningen. Häll i smord form med löstagbar kant. Grädda i 175 graders ugn i max 15 minuter.

Observera att den skall vara riktigt rinnig i mitten – det stelnar lite sen. Låt stå svalt – gärna över natten.IMG_5020 Den tryffliga choklade mognar då och kakan blir alldeles oemotståndligt tryffelkrämig.

Servera med lättvispad grädde, eventuellt smaksatt med vanilj eller någon god apelsinlikör typ cointreau, cocgnac, rom eller vaniljvodka (faktiskt helt fantastiskt med efterrätter) och eventuellt lite rårörda hallon eller lingon eller färsk frukt. I juletid brukar jag servera den med hinnfria apelsinklyftor (se särskilt recept på apelsinsallad i sockerlag här på Katinkas Kitchen) och till påsk med apelsinklyftorna blandade med mango och passionsfrukt för den fina gula färgens skull.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!IMG_5021

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera