Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Grönkålsmousse

IMG_4803

Grönkålsmousse, grönkålspuré eller grönkålscrème – kärt barn har många namn. Det här är ett väldigt gott tillbehör som blivit vår favorit den senaste tiden. Grönkål är lätt att få tag på vintertid men lite svårt att servera när den är kokt eller stekt tycker jag eftersom den lätt blir trådig och seg. Därför har jag mixat den med smörstekt schalottenlök till en ljuvligt krämig puré som passar till både lax, vit fisk, kyckling, vilt såsom hjort, annat kött eller korv. Vad du serverar denna vackert gröna mousse till avgör hur festlig din måltid blir. Du kan också med fördel blanda den med pasta till en underbar snabblagad liten rätt. Gör en större sats så har du att ta av till olika IMG_4808tillfällen. 

Du behöver: IMG_4722

en påse grönkål, ca 400 gram

2 schalottenlökar, skalade och hackade

en rejäl klick smör eller för mer antiinflammatoriskt: bara olivolja

olivolja

lite sparat kokvatten att späda med

salt och peppar och ett riktigt gott örtsalt (jag använder min IMG_4568mors egengjorda suveräna örtsalt)

pressad citron

Gör så här: 

Skölj och rensa grönkålen ordentligt. Att skölja den är inte så lätt eftersom den beter sig som när vatten rinner av en gås 🙂 men se verkligen till att skära bort skaft och bladfästen som är hårda. När du ska mixa den så här är det inte riktigt lika kinkigt som när du ska servera den kokt eller stekt. Hacka grönkålen i bitar. Koka den i saltat vatten tills den är helt mjuk, det tar lite längre tid än man kan tro. Häll av vattnet men spara lite kokvatten att ha och späda IMG_4724moussen med. Under tiden som grönkålen kokar fräser du schalottenlöken i en rejäl klick smör på medellåg värme så den i princip kokar i smöret och blir mjuk utan att ta färg. Lägg din kokta grönkål i en bra mixer tillsammans med den smörstekta schalottenlöken. Tillsätt även peppar och örtsalt, citronsaft från en halv citron och lite kokvatten och olivolja. Mixa tills du har en helt slät fin puré eller mousse. Häll upp den i en kastrull, vispa ner lite mer smör om du vill. Smaka av så att kryddningen är bra – behöver du mer citron, salt, örtsalt, peppar, smör, olivolja? Du kan hålla purén varm på låg värme på spisen eller ställa den åt sidan för att värma upp den strax innan servering.IMG_4223

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply