Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Fiskrulader i gott sällskap

 

IMG_4808

Det här är en variant på rödtungafiléerna som publicerades härom dagen. Här har de fått annat sällskap i form av ett stomp på potatis, persiljerötter och selleri men fortfarande är det den goda grönkålsmoussen och vermouthsåsen som ackompanjerar. IMG_4801

När jag lagade den här verisonen testade vi oss fram till vad som skulle vara bra på nyår, och tyckte detta blev mycket gott men var lite för mycket pyssel med stompet när man har många gäster. Jag skulle nog dessutom utesluta sellerin för att få mer finstämda smaker.

Receptet på görnkålsmoussen (kan även kallas grönkålspuré) finner du i eget inlägg – du kan även söka i sökrutan uppe till höger.

Du behöver för 6 personer: IMG_4724

beräkna 1,5 fiskfilé per person och kanske några extra för att bjuda om

ruccolacrème (köps i välsorterade affärer men kan vara svår att få tag på, jag hittade min på NK livs)

2 dl vitt vin

ca 25 gram smör

vitpeppar och salt

Till stompet: IMG_4809

8 potatisar, skalade och skurna i bitar

ca 300 gram persiljerötter, skalade och skurna i bitar

grönsaksbuljong till kokvattnet

1-2 schalottenlökar, skalade och finhackade

en rejäl klick smör

olivolja

peppar och salt och gärna ett gott örtsalt (jag använder min mors egengjorda från odlingarna)IMG_4805

Til såsen: 

spadet som blir när du bakat fisken

2 dl vitt vin

2-3 dl grädde (jag använder Valios laktosfria)

fiskfond (det går bra med sådan på flaska, måtta i enlighet med mängd vätska och smaka av!)

1 dl Noilly Prat, en fransk torr Vermouth

peppar och ev. salt (smaka av först!)IMG_4808

Gör så här:

Smörj en ugnsfast form med smör. Torka av fiskfiléerna. Bred lite ruccolacrème på varje filé. Rulla ihop dem från den smala änden och lägg dem i formen med skarven neråt. Se till att de är ganska hårt rullade så de håller sig saftiga under bakningen i ugnen. Krydda med salt och peppar, häll vin runtom och lägg en klick smör på varje fiskrulad. Lägg på ett smörpapper eller bakplåtspapper och baka i ugn som du värmt till ca 150 grader i ca 15 minuter. De ska inte bli helt klara nu men ska ha avgivit vätska som du använder till såsen. Det gröna försvinner när du gör såsen. Sila ner vätskan i en kastrull, tillsätt vitt vin och låt koka ihop till hälften återstår. Tillsätt grädde och vermouth och puttra ett tag till så att grädden tjocknar lite. Red av med maizena som du löst i lite vatten. Låt koka upp så såsen tjocknar, smaka av och ställ den åt sidan. Hit kan du förbereda till och med en dag innan. Du kan även förbereda grönkålsmoussen lätt även den en dag innan. Koka potatisen och persiljerötterna. Under tiden fräser du schalottenlök i rejält med smör. Häll av potatisen men spara lite kokvatten om du behöver spä stompet. Mosa potatis och persiljerötter lätt med en stor gaffel och blanda med den smörstekta schalottenlöken, extra smör och olivolja, salt och peppar tills du har ett härligt stomp med fin konsistens och god smak. Värm på fisken under smörpappret, dela ruladerna och lägg upp vackert på tallrikar med stompet, grönkålsmoussen och såsen. Ställ fram sås för gästerna att ta mer av. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply