Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
En lättlagad brunch, med eller utan tryffelnoter…

IMG_5009

Jag älskar tryffel och orienterar mig gärna mot rätter med tryffel på restauranger. En av de mest minnesvärda var i Alperna under tryffelsäsongen och bestod av en sallad med ruccola, tunt, tunt skivad karl johansvamp, rikligt med tryffel över det och en förföriskt god olivolja, lite salt och peppar. Så enkelt och så gott! Jag köpte nyligen ett tryffelsalt för att förgylla förrätten till nyårsmiddagen bland annat. Det doftar otroligt om burken och saltet har därför slunkit med i diverse andra anrättningar, som blomkålsmousse och på en simpel brunchomelett som genast når andra höjder med tryffelsaltet på.

Just att göra en omelett till brunch, lunch eller rentav en enkel middag är oslagbart snabbt och enkelt. När man lärt sig göra omelett, vill säga. Länge tyckte jag mest det blev något som med lite god vilja kunde liknas vid en misslyckad äggröra. Men så bodde jag i Spanien och där kan de sina omeletter, minsann. Här får ni mitt recept med tips på hur man gör en riktigt god omelett – med eller utan tryffel.

Gör portionsomeletter för bästa resultat. Vill du göra en stor omelett till alla runt bordet är det bättre att gå in i ett av receptet för frittata och skrida till verket med en sådan med något gott innehåll.

Du behöver per person:

2-3 ägg (jag gör oftast på 3 ägg)

2 små msk vatten

salt, eller ännu hellre ett gott örtsalt såsom Herbamare eller Trocomare örtsalt  – eller tryffelsalt!

Gör så här: 

Knäck äggen i en liten skål, tillsätt vattnet och vispa försiktigt med en gaffel. Här är det viktigt att äggvitorna och gulor blandas, men utan att förlora den lite sega sammanhängande konsistensen. Vispar man för mycket blir det snarare basen till äggröra – då håller inte omeletten ihop. Personligen föredrar jag i varje givet läge vatten framför mjölk. Återigen tycker jag att mjölk (eller ännu hellre grädde) ger basen till en fin äggröra. Men nu är det omelett vi ska göra!

Hetta upp en bra stekpanna – själv använder jag gjutjärnspanna, men ta den panna du föredrar och som du vet är bra att steka i. Se till att pannan blir riktigt varm innan du har i stekfettet. Jag brukar alltid använda olivolja, men den som vill kan även ta smör.  Om man använder bara smör måste det vara klarat smör, annars fälls mjölkpartiklarna ut och bränns i botten av pannan, men genom att blanda med olja undviker man det.

När pannan är varm och oljan ryker lätt, eller smöret slutat fräsa utan att ha bränts, häller du i de lättvispade äggen och drar genast ner värmen till låg värme. Det ska fräsa och bubbla till när du häller i äggsmeten. Lyft omeletten med gaffeln både vid kanterna och i mitten, så att ägg som ännu inte stelnat rinner till botten för att stelna i den varma pannan. Det går ganska fort att steka omeletten när man börjar med varm panna. Krydda gärna med lite vitpeppar.  Jag tycker det passar väldigt bra med timjan i, och eventuellt lite fårost. När omeletten fortfarande är krämig i mitten utan att vara rinnig, men inte blivit brun på ytan häller du upp den på tallriken så den viks på mitten och läggs dubbelvikt som en halvmåne. Strö salt eller örtsalt över. Det är både gott och vackert att ringla olivolja över precis innan du serverar den rykande het direkt från spisen. Mina omeletter får alltid en dust Trocomare örtsalt eller tryffelsalt över sig. En omelett ska inte vänta på dig – den kan gästerna gärna vänta på vid bordet och få sin nystekta omelett direkt från pannan då den fortfarande är rykande varm och samtidigt krämig och fin inuti.

Lycka till i omelettköket och bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply