Snabb asiatisk lax med nudlar

 

IMG_4127

Det här är snabbversionen av lax med wokade nudlar, som jag gjorde när jag hade ont om tid och var så sugen på just de här smakerna. Man gör det enkelt för sig genom att dels ha bara en grönsak som kokas för sig och blandas i, eller om du har frysta grönsaker och blandar direkt i. Sedan blandas smaksättningen rakt i nudlarna och laxen steks bredvid i stekpanna eller ugnen. IMG_5117

Du behöver för 4 personer: 

4 bitar lax, avtorkade och kryddade med Santa Marias kryddblandning sesam & wasabi

kokosolja att steka i

1 paket risnudlar eller nudlar gjorda av mungbönor (bäst för diabetikern!)

1-2 knippen broccoli eller sockerärtor, spenat (fryst funkar också)IMG_5119

ca 6 cm färsk ingefära, skalad och tunt strimlad eller riven

ca 6 vitlöksklyftor, skalade och skivade

2 schalottenlökar, skalade och strimlade

1 röd chilifrukt

ca 5 stjälkar vårlök, sköljd och strimlad

1-3 msk thailändsk chilisås

1-3 msk japansk soja (den är lättare och mildare än kinesisk)IMG_5118

1-2 msk mirin

ev. 1-2 tsk nam pla, thailändsk fisksås

2-3 limefrukter

färsk koriander att strö över vid servering

Gör så här: 

Lägg upp laxen på ett fat eller en skärbräda, krydda och ställ åt sidan så länge. Hacka vitlök, ingefära, schalottenlök och chili medan du kokar broccolin eller vilken grönsak du valt. Har du valt frysta grönsaker väntar du lite med dem. Under tiden kokar du upp vatten i en stor kastrull till nudlarna. Lägg i nudlarna, låt precis koka upp och dra kastrullen av värmen och låt nudlarna stå och svälla i knappa 3 minuter. Har du valt frysta grönsaker IMG_5121låter du dem bli varma i eget kokvatten eller tillsammans med nudlarna mot slutet så de precis hinner tina innan du ska hälla av vattnet. Kolla så de inte är hårda längre, häll av vattnet och skölj hastigt med kallt vatten. Lägg tillbaka nudlarna i kastrullen. Under tiden som grönsakerna kokar och nudlarna sväller börjar du fräsa vitlök, schalottenlök och ingefära i några msk kokosolja på medelhög värme så de blir mjuka men inte tar alltför mycket färg. Lägg även i chilin mot slutet att fräsa med ett tag. Häll över allt den frästa smaksättningen över nudlarna i kastrullen. Lägg även i de färdigkokta avrunna grönsakerna. Börja steka laxen i en klick kokosolja på båda sidor så den får fin stekyta men fortfarande är saftig inuti. Medan laxen steker häller IMG_5120du på de flytande smaksättarna över nudlarna, smakar av så att du får fin balans – kanske mer av något? Blanda i vårlöken men spara en del att strö över varje portion. Pressa lime över, blanda runt och servera med laxen och kanske en extra limeklyfta och färsk koriander över. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_5123

Kommentera