Löjrom på tryfferad blomkålscrème

IMG_5153

Det här är en lyxig förrätt som går ganska fort att få till och servera när man gjort blomkålscrèmen i förväg. Värm bara upp den, smula rostad prosciutto över och toppa med en rejäl klick löjrom. En aning finrivet citronskal och hackad bladpersilja kompletterar det hela. Vi har nu bjudit på denna förrätt några gånger och alla gäster har varit väldigt nöjda. Den kom till då jag hade blomkålscrème kvar från en helt annan middag och fick infallet att  ge den smak av tryffel och servera på det här viset. Använd som jag tryffelsalt, tryffelcrème och/eller tryffelolja ifall du inte har den äkta exklusiva varan. IMG_5152

Blomkålscrème som du får över kan du använda till en helt ny rätt, som till exempel en förföriskt god krämig fyllning i en portionsomelett – det receptet kommer publiceras i eget inlägg.

Du behöver för 4 personer: 

1 blomkålshuvud, rensat och skuret i fyra delar

1/2-1 dl grädde, jag använder Valios laktosfria

1-2 schalottenlökar, skalade och hackadeIMG_5074

50 gram smör

tryffelsalt

tryffelolja eller tryffelcrème (finns italiensk att köpa på små burkar som består mestadels av svamp men lite tryffel också och ger ganska fin smak)

1 kryddmått malen vitpeppar

ev. några droppar citronIMG_5154

Till servering: 

2-4 skivor prosciutto, som torkats i ugn (se nedan)

löjrom efter tillgång och tycke

slätbladig persilja, tvättad och hackad/strimlad

det finrivna skalet av ca 1/2-1 citron

nymald svartpeppar

Gör så här: 

Koka blomkålen riktigt mjuk i saltat vatten så det täcker alla blomkålsbitar. Häll av i ett durkslag och IMG_5075spara en del av kokvattnet i en bunke du ställer under durkslaget för att fånga upp det. Under tiden blomkålen kokar steker du schalottenlöken i rikligt med smör så den nästan blir smörkokt. Drag den av värmen. Lägg den kokta blomkålen tillsammans med smöret och schalottenlöken i en mixer. Tillsätt en skvätt grädde, en klick smör, tryffelsalt och/eller tryffelolja och/eller tryffelcrème samt vitpeppar. Mixa riktigt slätt. Smaka av – behövs mer salt, peppar, grädde, smör eller lite kokvatten för att göra din blomkålskräm lite lösare (det brukar oftast inte behövas). Häll din blomkålscrème i en kastrull och ställ den åt sidan tills det närmar sig servering. Då värmer du upp den. Se till att även ha rostat prosciutton i ugnen, lägg skivorna på bakplåtspapper på en plåt och ställ in i ca 175-200 grader i ca 10 minuter tills skivorna blivit knapriga men inte brända. Tag ut och låt svalna så de går att smula över rätten med fingrarna.

Vid servering: Lägg upp en klick varm blomkålscrème på varje tallrik, lägg ett ägg av löjrom i mitten på varje klick, riv citronskal över, smula prosciutton runtom och strö persiljehacket runtom. Ett snabbt tag på pepparkvarnen och kanske lite extra tryffelsalt på krämen och det är klart att servera direkt. Jag serverade en Chablis till, som jag tycker passar bra i smakerna.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera