Crème Ninon

IMG_5279

Crème Ninon är vad jag förstår en av Tore Wretmans underbara skapelser. Han tog det bästa från Frankrike och gjorde rätter med svensk-fransk twist. Namnen kan ibland vara IMG_5280vilseledande, som Pain Riche som alls inte betyder detsamma på franska där det ju heter baguette. När jag googlade på crème Ninon på franska fick jag upp ett schweiziskt recept på i och för sig en soppa men med helt andra ingredienser; potatis, purjolök, lök och fläsk…

Tore Wretmans delikata skapelse innehåller gröna ärtor, schalottenlök, hönsbuljong, grädde och champagne, det sistnämnda fanns även i den schweiziska soppan (!) Den här soppan passar särskilt bra till lyxig lättgjord förrätt vid en trevlig middag då den serveras med en klick grädde, vilket jag inte gjorde vid fototillfället. Men den passar även till vardags, då kanske lämpligen med en skvätt vitt vin vid tillagningen. IMG_4222

Jag hade även i lite rivet citronskal och mynta – det blev mycket fräscht och gott. För en mer vardaglig variant kan du göra den på bara vitt vin och servera den rakt upp och ner med ett gott bröd.

Du behöver till 4 personer som huvudrätt eller ca 6 personer som förrätt: 

3 schalottenlökar, skalade och hackade

en rejäl klick smör att steka i

1 dl vitt vin (eller 1/2 dl torr sherry enligt originalreceptet)

5 dl god kycklingbuljong eller hönsfondIMG_5273

3-4 dl grädde

saft och finrivet skal av 1/2-1 citron (tvättad & helst ekologisk)

1/4 tsk torkad mynta

vitpeppar

500 gram ärtor

ca 11/2 dl torr champagne att slå i vid serveringen

Gör så här: 

Fräs löken i smöret på medellåg värme tills den är helt mjuk men inte tagit färg. Slå på vinet och låt IMG_5275puttra ihop en aning innan du tillsätter buljongen och grädden samt citronsaft, citronskal, mynta och peppar. Låt puttra så det reduceras en aning, tillsätt ärtorna och låt dem precis bli varma och bara koka lite, då behåller de sin fina färg. Mixa soppan helt slät i en bra mixer. Häll tillbaka soppan i kastrullen. Så här långt kan du förbereda soppan och ha den klar till din middag. Värm sedan upp den och slå i champagne precis innan servering. Servera gärna med en klick vispad grädde i varje skål och en skvätt champagne så det skummar vackert när du serverar gästerna.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! IMG_5277

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*