Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Jordärtskocks-gratäng

Det här är ett härligt recept med jordärtskocka som jag sett min favorit-TV-kock Jamie Oliver göra. Enkelt och fantastiskt gott att servera till kött eller kyckling eller annan fågel.

Du behöver till 4 personer:

4-6 jordärtskockor

ca 1 dl grädde

ca ½-1 dl riven parmesanost

Smör och lite olivolja

Salt och nymald svartpeppar

Gör så här: 

Ibland om jag har tid fräser jag 1-2 finhackade schalottenlökar eller ½ röd eller gul lök i smör, lägger sedan i de skalade och skivade jordärtskockorna, häller på ca 1 dl vitt vin och låter det puttra ihop ett tag innan jag häller på grädden och låter jordärtskockorna sjuda ett tag i det innan jag häller upp dem i en smord ugnsfast form för att gratineras i ugnen.

Men när du inte har lika mycket tid kan du göra den enklaste tillredningen:

Skala och skiva jordärtskockorna och lägg dem i en smord ugnsform. Häll på grädde så når nästan över dem – tänk på att grädden bubblar upp under ugnsbakningen. Salta och peppra. Strö eventuellt brödsmulor över (för bästa resultat gör du dem själv genom att ta gammalt bröd och köra i mixern några svisch). Klicka smör över och häll riven parmesan på. Jag brukar hälla på parmesanen efter ett tag för att se till att den inte bränns. Passa så det inte mörknar och lägg över en bit folie eller bakplåtspapper för att förhindra att gratängen blir bränd innan jordärtskockorna mjuknat. Baka i ugnen i 175-200 grader tills skockorna är helt mjuka, det brukar ta någon halv timme.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com


Leave a Reply