Sportlovs-chokladkaka

IMG_4460

Det här är ju egentligen en klassisk kladdkaka, som passar så bra att baka på IMG_4487vintersemestern (och sommarsemestern också för den delen). Den går fort att göra, behöver inte så många ingredienser och brukar uppskattas av alla. Servera den som den är, med glass eller vispgrädde och kanske även med frukt och färska bär för en riktigt festlig stund. Vanligtvis firar vi sonens födelsedag på sportlovet, men i år inföll den före lovet – fast en godIMG_4451 kaka slinker alltid ner. 

om du inte har en kakform kan du ta en annan ugnsfast form eller en plåt – då tar du en och en halv sats eller rentav dubbla satsen smet. Har du som jag ingen elvisp rör du bara ihop smeten i kastrullen med det smälta smöret – så enkelt! Jag gör kakan på glutenfritt mjöl som till den här kakan ger ett minst lika bra resultat som vanligt vetemjöl.

Du behöver för en normalstor form: 

100 gram smör

2 dl socker

1½ msk vaniljsocker

4 msk kakaopulverIMG_4452

2 ägg

1½ dl vetemjöl eller ljust glutenfritt mjöl

Smör att smörja formen med

Gör så här:

Sätt ugnen på 170 grader.

Smält smöret i kastrull. Rör i socker, vaniljsocker, kakaopulver, ägg samt vetemjöl eller ljust glutenfritt mjöl. Rör till en jämn smet.

Häll smeten i smord form och grädda i 170 grader i max 15 minuter – den skall vara kladdig fortfarande! Jag brukar ställa klockan på 13 eller 14 minuter. Tänk på att om du IMG_4453använder varmluftsugn kortas tiden avsevärt, kanske 8-10 minuter är tillräckligt då.

Alternativ två (som jag föredrar): Smält smöret i kastrull över svag värme. Vispa under tiden ägg med 1½ dl socker så det blir ett ljust pösigt äggskum. När smöret smält lägger du ½ dl socker i kastrullen och rör runt. Stäng av värmen strax efter. Rör ner vaniljsocker, kakaopulver samt vetemjöl i smöret och vänd ner blandningen i äggvispet. Häll upp i smord form och grädda i 170 grader i max 15 minuter – den ska vara kladdig fortfarande!

Mina barn, ja, faktiskt alla barn och vuxna, älskar denna kladdkaka närden är väldigt lite gräddad så den närmast blir som lättbakad chokladsmet – riktigt rinnig. Inte så lätt att servera i prydliga tårtbitar, men en garanterad succé. Tricket är att ta den ur ugnen efter bara 10-15 minuter, beroende på pajformensIMG_4461 storlek och tjocklek – kakan ska ha stelnat runt om och bara en bit in men fortfarande vara lös. Den stelnar till lite när den svalnar också! Faktum är att jag glömde kakan du ser här i ugnen lite länge så den blev knaperseg i kanterna, men fortfarande väldigt god.

Servera med lättvispad grädde eller glass och kanske lite färska bär eller lättsockrade lättrörda frysta bär efter smak och tillgång.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera