Det här med nyttig mat och smalmat…

475145_10151597051715857_1109151210_o

Ett nytt år, nyårslöften, tankar och önskningar om förändringar och förbättringar. Därför får det idag bli ett tidigare inlägg som lyfts fram.

Jag får en hel del frågor om smalmat, nyttig mat för den som vill försöka gå ner i vikt. IMG_1330

Vad gäller frågorna om smalmat inser jag dels att jag inte riktigt haft någon särskild kategori för det, men också att jag nog inte riktigt tror på ”smalmat” eller framför allt på bantning. Fettfria mejeriprodukter är jag oerhört skeptisk emot och tänker på det som sägs om att Lätta till exempel är som små plastkulor om man tittar riktigt nära på det. Hur det än är med den saken tror jag att det naturliga är det bästa, och dessutom att vi behöver lite
fett.

Mitt råd blir därför att hellre äta mat med mycket grönsaker, och att dra ner på framför allt socker men även vitt mjöl. Den som vill kan försöka köra glutenfritt, jag tror att just det vita vetemjölet är det som vi mår bäst av att utesluta. Dels är det så pass långt från urvetet, dessutom blekt och med mycket lite av vettiga näringsämnen. Den IMG_1502som fortfarande vill äta bröd kan använda dinkelmjöl som mer är som urvete. Man kan även koka hela dinkelkorn och blanda i sallad eller med rostade rotfrukter och ruccola för ett gott matigt tillbehör. Hel havre och havremjöl är också bra alternativ. Hel korn har också visat sig i forskning ha mycket välgörande egenskaper för tarmfloran. Jag är mycket förtjust i bovete – både i mjölform till pannkakor eller plättar men även hel kokt att servera i stället för pasta som den är med en god sås eller att sedan steka med härliga kryddor som ett tillbehör till kyckling, kött eller fisk tillsammans med grönsaker och kanske en god grönsakspuré. 

Du hittar recept här på Katinkas Kitchen genom att söka på t.ex. ”kryddig bovete” i sökrutan uppe till höger. Eller så söker du helt enkelt på ”bovete” och får upp alla recept med det IMG_1973– för inspiration och tips.

En gång i veckan brukar vi göra en soppa på någon grönsak eller flera och serverar med knäckebröd eller glutenfritt bröd. Just knäckebröd, rågi, är jag mycket förtjust i. Det finns gott om sopprecept att botanisera bland här i kategorin ”soppor” till höger. 

Glöm inte proteinerna, det pratar dietister gärna om, och jag tror att det
kan ligga en del i det här med LCHF men att man kanske inte ska hårdra det och äta bara bacon med grönsaker. Det sunda förnuftet IMG_1656brukar vara en bra guide. Mitt förslag är att välja fisk – t.ex. lax, torsk, kummel eller räkor, tigerräkor (hållbarhetsmärkta helst), kyckling – jag väljer helst ekologisk, kött – gärna lamm eller vilt eller baljväxter såsom linser och bönor. Sojabönor är också nyttigt men mer omdebatterat, och innehåller naturliga östrogener som de som haft bröstcancer kanske inte vill få i sig så mycket av. Tillaga din fisk eller kyckling i ugn med lite olivolja, citron och kryddor. Stek IMG_2149köttet i en blandning av olja och smör eller ha det i en mustig gryta med massa grönsaker och kanske även bönor. Fisken och skaldjuren kan även bli en underbar gryta eller soppa. Använder du kokosmjölk i grytor med indiska smaker blir det extra nyttigt med alla ayurvediska kryddor.

Har du valt ugnsbakad fisk, kyckling eller kött serverar du åtminstone två olika grönsaker till. Vill du göra det mer varierat och trevligt till fest kan du till exempel göra en puré på grönkål, blomkål, pumpa, morötter, jordärtskockor eller selleri och sedan välja en annan grönsak till som sötpotatis (som också är kolesterolsänkande har jag lärt mig), haricots verts eller sockerärtor, broccoli, blomkål eller morötter (om du inte gjort IMG_1313puré på det – eller så syltar du den grönsaken eller rotfrukten lätt och serverar till purén som en symfoni – det går även att göra sådana varianter på både pumpa och selleri med stor framgång). Andra goda och nyttiga grönsaker är svartrötter, bondbönor (gärna färska eller frysta från Picard), romanesco (som jag tror är en korsning mellan broccoli och blomkål), zucchini och så älskar jag tomater som sägs vara ännu nyttigare när de är varma. Pröva att långsamrosta dem – helt oslagbart gott (recept finns i eget inlägg här bredvid). Och kokar du broccoli ska du inte glömma att skala och skiva stjälken och koka med – broccolikarameller kallade mina barn det för när de var små.

Kolhydraterna ska man kanske hålla igen lite på om man vill försöka gå ner i vikt, så just hel bovete eller quinoa kan vara bra alternativ – fulla av nyttigheter. Den som tycker det är tråkigt med quinoa kan göra en mycket god och nyttig sås på tahini, citron, ingefära, soja och kanske lite vitlök och servera till – den piggar upp det mesta och passar även till fisk och kyckling.

Se till att äta dig mätt, och kom ihåg att själva mättnadskänslan tar cirka tio minuter för att kicka in när man ätit en måltid. Vänta därför kanske innan du tar en andra portion, men ät som sagt en normal portion så att kroppen får allt den behöver. Om vi äter för inte och håller ”diet” tenderar kroppen att gå ner på sparlåga vad gäller ämnesomsättningen vilket leder till att när vi återgår till mer normal kosthållning efter en period av diet är också ämnesomsättningen nerdragen och man får en så kallad jojo-bantning. Håll ämnesomsättningen uppe genom att äta ordentligt – nyttigt och fräscht med mycket grönsaker och fibrer, men inget socker. Alternativa sötningsmedel är honung och i efterrätter men ju mindre socker desto bättre, i nyttigare chokladbollar och raw godis används dadlar. Fryst banan i skivor kan mixas med frysta bär för en underbar nyttig glass. Den som har svårt att sluta med socker kan eventuellt pröva att äta kromtabletter en period, en väninna prövade det med stor framgång och berättade att det var så effektivt så det nästan var tråkigt då hon inte fick sitt vanliga sug efter sötsaker eller mackor på kvällen:)

Kom ihåg att det ska vara trevligt och gott med mat, den kan vara både det – och nyttig! Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! 

Kom ihåg att du alltid kan söka på de ingredienser du har hemma, lägg in dem i sökrutan uppe till höger eller lägg in en grönsak du vill laga – så får du fram alla recept som innehåller den eller de ingredienserna.

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera