Soppa – pumpa citrongräs chili

IMG_5653

Jag älskar pumpa, jag älskar asiatiska smaker och jag älskar soppor – en soppa på pumpa med smak av citrongräs, chili och lime eller citron kan ju inte bli fel:) Detta är dessutom enIMG_5647 lättlagad soppa. Du börjar med att rosta pumpan i ugnen, och det kan du även göra i förväg. Sedan kokar du den helt snabbt, mixar och serverar! Den passar också bra som en liten förrätt vid en större middag, men jag serverade den med varma smörgåsar som vår vanliga måndagssoppa. 

Du behöver för 4 personer: 

2 butternut pumpa (eller om det heter squash – båda namnen förekommer)

olivolja

1 färsk chili, hackad

salt och pepparIMG_5649

1,4 liter vatten

2-3 buljongtärningar – jag tar ekologisk buljong utan glutamat

2-3 stjälkar citrongräs

ca 3 sm färsk ingefära, skalad

2-4 vitlöksklyftor, skalade och delade på längden

2-3 pressade limefrukter eller 1-2 citronerIMG_5652

Gör så här: 

Dela pumpan i halvor eller kvartar på längden och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ringla lite olivolja över, strö över salt och peppar. Ställ in dem i ugnen att bakas på 175-200 grader i ca 30 minuter tills köttet är helt mjukt men inte blivit bränt.

Gröp ur pumpaköttet och lägg i en kastrull med vatten som du kokat upp med buljongtärningarna.  Skär av det nedersta hårda och det översta lite torra och spretiga på citrongräset och dela dem på längden. Banka gärna på dem med knivskaftet för att frigöra smakerna. Lägg citrongräset i buljongen med ingefäran skuren i skivor, hälften av chilin och vitlöken. Låt koka ca 10-15 minuter. Lyft upp citrongrässtjälkarna och mixa resten till en slät krämig soppa. Tillsätt den pressade limejuicen eller citronsaften och smaka av ifall du behöver mer chili eller salt. Är soppan för tjock tillsätter du lite mer vatten. Häll tillbaka soppan i kastrullen och värm precis upp den inför servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera