Midsommartårta

IMG_5854

Det här är en riktigt somrig vacker tårta som passar perfekt till midsommar. Eftersom IMG_5839marängen täcks med vit choklad håller den sig även efter att den härliga citronkrämen lagts på och därför kan du förbereda tårtan lite innan. Maräng med finrivet citronskal, vit choklad, lemoncurd, lösvispad vaniljgrädde och massa färska jordgubbar – mums! 

Du behöver: 

Till marängen: 

4 äggvitor

några droppar citronjuiceIMG_5842

1/2 kryddmått salt

det finrivna skalet av 1-2 citroner, väl tvättade och helst ekologiska

1 msk potatispulver

200 gram vit choklad

Till lemoncurden: 

1 dl färskpressad citronjuice

det finrivna skalet av två citroner, vältvättade och helst ekologiskaIMG_5844

1 dl socker

2 hela ägg

2 äggulor

100 gram, skuret i kuber

Till garnering: 

4 dl vispgrädde

2 tsk socker, gärna finkornigt råsockerIMG_5851

1 kryddmått vaniljpulver

ev. 1-2 tsk vaniljvodka (jättegott att ha i grädden till tårtor)

mycket färska jordgubbar

ev. färska myntablad, hela eller strimlade, till garnering

Gör så här: 

Så här gör du marängbotten: Vispa äggvitorna med citronsaft, salt och socker som du tillsätter försiktigt lite i taget medan du vispar. Vispa i gott och väl tio IMG_5853minuter tills du får ett riktigt fast skum. Det är viktigt att du vispar så länge för att få en bra och stabil maräng. Mot slutet vispar du i det finrivna citronskalet och potatismjölet. Bred ut marängsmeten på en plåt som du klätt med bakplåtspapper och forma den till en rundel på ca 25-30 cm i diameter, den ska vara ca 2 cm tjock. Grädda marängbotten i ugnen som du värmt till 150 grader. Du kanske får dra ner värmen något efter ca 30-40 minuter så att marängen inte tar för mycket färg. Det brukar ta 1-1,5 timme innan marängen är torr och klar. Du knackar på den och hör när den låter ihålig. Lägg den färdiggräddade marängen på ett galler så den torkar och det inte bildas kondens under den mot pappret, du drar försiktigt av pappret så att marängen inte går sönder. Förvara marängen riktigt torrt tills det är dags att använda den.IMG_5855

Så här gör du lemoncurden: Lägg ägg, äggulor, citronsaft, citronskal, socker och knappt hälften av smöret i en tjockbottnad kastrull. Ställ kastrullen över medelhög värme och rör konstant med en visp medan du värmer upp krämen så att den inte fastnar i botten och blandas ordentligt. Fortsätt vispa när den tjocknar och tag krämen av värmen när du ser att den bubblar lite. Fortsätt vispa ett tag efter du tagit kastrullen från värmen. Vispa i smöret lite i taget tills det smält och inkorporerats i krämen innan du fortsätter med nästa smöromgång. Häll upp krämen i en skål eller bunke och täck med plastfolie när den svalnat. Låt lemoncurden stå svalt i minst ca sex timmar, gärna över natten. Krämen kan med fördel göras någon dag i förväg och förvaras i kylen. När det är dags att använda den rör du den slät och fin alternativt passerar den genom en finmaskig sil.

Montering: Smält den vita chokladen försiktigt. Bred ut den över marängen i ett tunt lager. Chokladen ger både fin smak och tjänar som barriär mot lemoncurden så att den inte mjukar upp marängen. När chokladen stelnat eller när det är dags att göra tårtan breder du lemoncurden på. Därefter den vispade grädden som du smaksatt med vanilj, socker och gärna lite vaniljvodka. Jag gillar när grädden är lite lösvispad. Bred grädden över lemoncurden och toppa med jordgubbarna. Dekorera med myntablad.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera