Ramslöksrisotto

IMG_7614

Har du turen att ha tillgång till ramslök nu när den börjar spira i trädgårdar, faktiskt i princip som ogräs – ta vara på den!

Ramslök är en underbar ingrediens och risotto är ju himla gott – tillsammans blir det himmelskt.

Ramslök kallas även för vild vitlök och är en utmärkt bas för pesto, det blir lättare att göra peston då ramslöken ersätter både basilikan och vitlöken. Följ receptet på ramslökspesto som finns här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger. Har du som jag frusit in din ramslökspesto är det lätt att få till denna ljuvliga intensivt gröna skapelse när som helst på året. Här serverades den med grillat lamm och en massa grönsaker, men den passar även utmärkt som en raffinerad förrätt på mer italienskt vis. IMG_7619

Det tar inte så lång tid att göra en god risotto, men den kräver omrörning i princip hela tiden för att få den rätta krämigheten.

För den rätta smaken krävs en riktigt god lagrad parmesan. Detta är glädjande nog, som
så mycket annat, något vi faktiskt hittar i de flesta affärer nuförtiden. Konsum har en riktigt bra ekologisk i sitt Änglamarksortiment. Man kan även gå till en bra ostaffär eller någon som säljer italienska delikatesser. Den ska vara vällagrad, smulig men med en viss saftighet. Smaka!

Du behöver: 

1 liter grönsaksbuljong

1 gul lök eller 2-3 shalottenlökar, finhackade

5 msk olivolja

300 gram risottoris (typ avorio eller carnaroli – finns numera i de flesta affärer)

2 dl vitt vin

ca 3 msk ramslökspesto (smaka av så du får bra mängd)

150 gram nyriven parmesan av god kvalitet (inte färdigriven på påse!)

ev. salt och peppar

Gör så här: 

Koka upp buljongen i en egen kastrull – koka vattnet, lägg i buljongtärningarna och låt sjuda under omrörning så buljongen löser sig helt i vattnet. Låt den sedan stå på låg värme och ta fram en slev att ösa med.

Tag fram en tjockbottnad kastrull eller gryta till risotton och fräs löken i olivoljan på medellåg värme.  IMG_7621Fräs under omrörning i ca 10-15 minuter och passa så den inte blir brun. Tillsätt riset, höj värmen en aning och rör ordentligt så varje riskorn blir täckt av fett. Häll i vinet och låt puttra ihop några minuter. Ta en såsslev och ös i en slev i taget av den varma buljongen under omrörning. Se till att vätskan absorberats nästan helt innan du tillsätter nästa slev. Tillsätt en slev buljong i taget och rör i riset tills det absorberats innan du häller i nästa slev buljong. Fortsätt så tills grynen blivit mjuka men fortfarande har en liten hård kärna – italienarna vill ha sin risotto, liksom sin pasta, al dente. När risotton har kokat klart och är krämig tillsätter du ramslökspeston och rör om och rör därefter ner parmesanen. Smaksätt med peppar och eventuellt salt – salt brukar inte behövas när man använder buljong, eftersom den ofta är ganska salt redan och osten ger än mer sälta och i det här fallet ger även peston en aning sälta. Servera direkt och ställ fram svartpepparkvarnen för att ta några tag över om man vill.IMG_7614

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera