Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Lemongrassbakad fisk med citronrisotto

IMG_7730

 

 

 

Men oj vad gott det här blev. Vi åkte in till marknaden i Fuengirola och kom åter med IMG_7752påsarna lastade av tomater av flera olika sorter, stora gula milda spanska lökar, bönor, potatisar, persikor, persilja, mynta, torkad oregano , harissa och finfina färska fiskar. På spanska heter fisken Lubina som jag tror heter havsabborre på svenska. Vi tog en i filéer och en hel a la espalda vilket betyder att den är urtagen, urbenad och uppfläkt men i övrigt hel. Detta är spanjorernas favoritsätt att tillaga fisk. Tanken var att vi skulle grilla fisken men se det blåste så att vi inte vågade tända grillen på terrassen. Sagt och gjort – vi stoppade fisken i ugnen men först efter att den fått underbar smak av egenodlat (!) citrongräs, mjäll ekologisk spansk vitlök och ingefära. Det blev som sagt mycket lyckat. Tillbehören var inte så dåliga de heller; en härligt frisk citronrisotto med basilika, ugnsbakade morötter smaksatta med IMG_7731chili, basilika och citron samt gröna bönor. Den här sortens platta bönor kallas i Frankrike för Cocobönor men jag brukar kalla dem för citronbönor för de har en fin not av citron som passade bra till den här rätten. 

Om du inte får tag på havsabborrar tar du någon annan vit fisk såsom till exempel kolja, vitling, Dorade (guldabborre tror jag det heter på svenska)

Jag gjorde en chilisalsa till men det var så delikata smaker att vi sparar den till en annan middag:)

Välj de tillbehör du vill ha – här är recepten för fisken och risotton:IMG_7737

Du behöver för 4-5 personer: 

Till fisken: 

2 havsabborrar, filéade eller urbenade och uppfläkta “a la espalda”

olivolja att gnida in fisken med

4-6 stjälkar citrongräs beroende på hur stora de är (våra hemodlade var mycket små men naggande goda), finhackade (vi använde grässtråna ovanför som bädd förIMG_7742 fisken)

4 vitlöksklyftor, skalade och strimlade på längden för den hela fisken men finhackade för filéerna

ca 4 cm färsk ingefära, skalad och finstrimlad till den hela fisken, hackad för filéeerna

det finrivna skalet av vältvättade citroner eller limefrukter

några msk olivolja

pressad citron

flingsalt och svartpeppar

Till risotton: IMG_7745

3 1/2 dl risottoris (jag tar helst Carnaroli)

2 dl vitt vin

1 gul lök eller 3 schalottenlökar, skalade och finhackade

1 vitlöksklyfta, skalad och finhackad (kan uteslutas)

det finrivna skalet av 2 vältvättade citroner, helst ekologiska

1,2 liter god grönsaksbuljong (jag väljer alltid en utan glutamat)

saften av de 1-2 citronerna

2 dl finriven parmesan av god kvalitet, gärna långlagradIMG_7752

ev. lite salt

nymald svartpeppar

en näve finstrimlad färsk basilika – man kan även tänka sig citrontimjan eller citronverbena

Gör så här med fisken: 

Skölj av fisken, gnid in skinnet med olivolja så den inte fastnar på gallret. Om du har citrongräsblasten lägger du den som bädd som både ger smak och ser till att skinnet inte fastnar. Blanda ihop den hackade eller strimlade vitlöken med ingefäran och det finhackade citrongräset i en skål tillsammans med olivolja, salt och finrivet IMG_7747citronskal. Klicka ut smaksättningen på fiskens köttsida och gnid in den. Vare sig du använder filéer eller den hela uppfläkta urtagna fisken gör du likadant. Jag varierade med att ha strimlad smaksättning till den hela fisken och finhackad till filéerna. Pressa citron över, salta lite till, peppra och ringla ganska rikligt med olivolja över. Om du som vi bakar fisken i ugnen kan det vara bra att hälla lite vatten i den djupa plåten du har under gallret så det som droppar ner inte bränner fast. Hit kan du förbereda och låta fisken stå tills det är dags att stoppa den i ugnen eller lägga på grillen. På grillen är det lättare att göra den hela fisken. Om du vill grilla filéer är det bra att ha ett särskilt fiskgaller som är lätt att lyfta så att filéerna inte går sönder. Vill du grilla även på köttsidan gör du det helt kort. Den hela fisken mår bäst av att inte vändas utan bara grillas på skinnsidan. På den lade jag några långa bitar citrongräs för extra smak som vi tog bort vid serveringen. Grädda fisken så att den är genomstekt men inte blir torr. Du kan peta lite i köttet med en kniv och se när det flagar sig och är vittIMG_7748 och inte geléigt. Se till att du får fisken klar samtidigt som risotton och dina övriga tillbehör.

Så här gör du med risotton: 

Börja med att koka upp buljongen så den är klar och varm, låt kastrullen stå på låg värme och ta fram en slev att ösa i den med. Fräs lök och vitlök i ganska rikligt med olivolja på medellåg värme tills den är helt mjuk och glansig. Tillsätt då riset och höj värmen en aning. När alla riskorn är täckta av olja och är glansiga och stekts ett tag häller du på vinet och låter det puttra in. Tillsätt även citronskalet. Tag sedan en skopa buljong i taget och rör hela tiden i IMG_7751risotton tills det mesta av vätskan kokat in innan du tillsätter nästa slev buljong. Att göra risotto är ett skönt meditativt jobb. En av ungdomarna fick i uppdrag att göra vår risotto och gjorde det med den äran. På slutet av buljongen prövar du så att riskornen börjar bli tillräckligt mjuka men inte för genomkokta. Pressa i citronsaften, smaka av och tänk på att osten kommer att ge sälta. Peppra och tillsätt sist osten under omrörning, stäng av värmen. Smaka av ifall du behöver mer citron, peppar eller salt. Lägg upp och strö basilikan över. Servera direkt med fisken som du tajmat perfekt eftersom en risotto inte mår så bra av att vänta.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsingar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply