Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Knäckiga mandelflarn

IMG_8037

De här små godbitarna är inte bara delikata – de är glutenfria också. Jag använde hel mandel men den som vill skållar sin och låter den torka ordentligt innan den hackas. Eftersom jag ville ha fina avlånga mandelspån skar jag dem en och en och försökte bemästra de små hoppande mandlarna så gott det gick. för att göra det riktigt enkelt för sig kan man ta färdiga mandelspån, men jag tycker inte de har samma fina mandelsmak som när man hackar mandeln själv.

Gör gärna de här flarnen samma dag du ska använda dem. De passar väldigt bra till glass eller andra efterrätter såsom mousser men går alldeles utmärkt att mumsa till kaffet.

Jag får ta och baka de här snart igen – glömde helt bort att fota tillverkningsprocessen..:)

Du behöver: 

50 gram smör

50 gram mandlar

3 msk socker, gärna finkornigt råsocker

1 msk honung

2 msk durramjöl

2 tsk mjölk (det blir faktiskt frasigare än med grädde)

1 kryddmått malen kardemumma (blir godast nymalet direkt ur en pepparkvarn)

1/4 tsk äkta vaniljfrön (finns att köpa på burk numera till allas vår glädje)

Gör så här: 

Börja med att hacka dina mandlar. Se till att du har helt torra mandlar när du börjar.

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna utom mandlarna, rör om ordentligt och låt puttra helt kort på spisen så du får en fin massa. Sist tillsätter du de hackade mandlarna, rör runt och klickar sedan ut smeten i små klickar på en plåt som du klätt med bakplåtspapper. Lägg klickarna glest för flarnen smälter ut och blir stora och fina i ugnen.

Grädda dina flarn i 175 grader i ca 5-10 minuter – du måste passa hela tiden för när de tar färg går det fort! Om de är för bleka och ogräddade blir de inte frasiga och blir de för mörka börjar sockret smaka beskt och otrevligt. Du ska ha en gyllenmörk trevlig färg på dem så du får perfekt spröda välsmakande flarn.

Tag bakplåtspappret från den varma plåten, skär och separera de flarn som brett ut sig under gräddningen och gått ihop med sin granne. När flarnen svalnat går det inte att skära utan att hela flarnet bryts sönder. Låt flarnen bara svalna precis så du kan ta tag i flarnen och rulla dem om du vill ha rullar till glass eller sorbet. Eller om du vill göra skålar att servera glassen i – lägg då flarnet över en kaffekopp som du ställt upp och ner så att flarnet kan formas runt kanterna. När det har stelnat vänder du upp dem och förvarar det liksom dina övriga flarn i en tättslutande burk så de inte kan suga åt sig fukt och mjukna.

Servera till kaffet eller din dessert.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply