Vaniljbavaroise med lingon

img_9176En mycket god dessert som är utmärkt att göra i förväg och som med sin röda färg passar extra bra till jul. Den blir hos oss årets nyårsdessert tillsammans medimg_9180 hemslungad lingonsorbet. Använd gärna äggvitorna som blir över till en spännande lakritsmaräng att servera till – recept finner du här på Katinkas Kitchen. 

Bavaroise är köksfranska för en mousse (bayersk mousse av någon anledning jag aldrig förstått) och är som en fluffigare pannacotta.img_9141

Receptet på lingonsorbet finner du också i eget inlägg här på Katinkas Kitchen.

Du behöver för 4-6 personer: img_9145

Till vaniljbavaroisen: 

100 gram mjölk

100 gram grädde

1 vaniljstång, skuren på längden

2 äggulorimg_9182

60 gram socker

1 gelatinblad

200 gram grädde, vispad (i tillägg till mängden ovan)

Till lingongelén: 

1 paket frysta lingon (ca 250 gram)

1 dl vatten

1-2 msk socker

1 1/2 – 2 gelatinblad, blötlagda i kallt vatten i tio minuter

gärna en skvätt vodka för extra zing.. 🙂

Gör så här: 

Bavaroisen: Lägg den första mängden grädde i en tjockbottnad kastrull tillsammans med mjölken och den uppskurna vaniljstången.  Låt precis koka upp och låt stå ett tag medan du vispar äggulorna och sockret fluffigt. Det tar sin tid så fortsätt med elvispen i åtminstone fem minuter, kanske tio. Lägg också gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Häll den varma gräddmjölken i en fin stråle över äggvispet medan du vispar försiktigt. Se till att allt blandas och häll därefter tillbaka blandningen i kastrullen. Låt koka upp under konstant omrörning. Du gör nu en klassisk crème anglaise, helt enkelt en vaniljsås som är basen i denna goda efterrätt. När såsen tjocknat tar du den av värmen. Lyft upp gelatinbladet ur sitt vatten och lägg gelatinet i vaniljsåsen. Rör om så att gelatinet löser sig helt. Ställ din crème anglaise att svalna. När den är kall eller åtminstone rumstempererad blandar du den med den andra mängden grädde som du vispat till ganska styvt skum utan att det blir smör. Vänd ihop så att du får en fin jämn mousse. Häll upp den i cuper eller i formar, skålar eller en sprits om du vill spritsa ut den. Ställ i kylen att stelna. Gelatin stelnar först när det blir helt kallt så det här tar åtminstone två timmar.

När bavaroisen stelnat är det dags att göra gelén och försiktigt lägga på den. Koka upp lingonen med vattnet och sockret. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst tio minuter. När lingongen blivit mjuka drar du plattan av värmen och låter blandningen svalna något. Mixa blandningen och sila den sedan genom en finmaskig sil så att du blir av med skal, bitar och frön. Lyft upp gelatinbladen, krama ur dem lätt och rör ner dem i den varma lingonblandningen. Om den svalnat kan du i stället värma gelatinet med lite av blandningen i ett litet kärl (typ ett decilitermått eller halvlitermått) över en kastrull med kokande vatten tills gelatinet lösts upp. Rör ner gelatinet i resten av lingonblandningen och blanda ordentligt. Låt blandningen svalna något innan du försiktigt häller den över bavaroisen i sina couper, skålar eller formar. Häll gärna över en upp och nervänd sked så att du inte får en hård stråle som riskerar att bryta sönder vaniljpuddingen. Ställ dina formar, skålar eller couper i kylen att stelna helt. Efter ett tag sätter du plast över dem, men vänta så att gelén blivit helt sval för att undvika imma på insidan av plastfolien. Här kan din fina efterrätt vänta och vila tills det är dags för servering. Servera som de är eller med en kula lingonsorbet och kanske även platta marängflarn smaksatta med lakritspulver och citronskal eller varför inte lakrits och lingonpulver.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*