Lingonsorbet

Att göra sorbet är lätt och resultatet blir väldigt lyckat. I vart fall om du har en glassmaskin. Och har du ingen glassmaskin borde du kanske investera i en eller varför inte önska dig en i julklapp? Med en glassmaskin gör du helt underbara glassar och sorbeter, fulla av äkta råvaror och inga tillsatser. Sorbet består av frukt eller bär som mixas med sockerlag, inget mer. Magin ligger i att råvarans smak förhöjs och koncentreras. Vi har gjort förföriska sorbeter på vita persikor, färska jordgubbar, hallon, päron, hjortron, citron med mera och en av favoriterna är just lingonsorbeten som du här får recept på: 

Ja, sorbeten blir så här ljus och rosa i färgen när blandningen mixats ordentligt och sedan rörts runt i glassmaskinen så den blir len och krämig.

Du behöver: 

2 paket frysta lingon (à 225 gram – om du tar mer lingon ökar du sockermängden motsvarande)

2 1/2 dl socker

2 1/2 dl vatten

Gör så här: 

Koka ihop socker och vatten i en tjockbottnad kastrull tills lagen blir lätt simmig, rör i den då och då så sockret löser sig helt. Använder du lingonen direkt från frysen lägger du i dem i den heta sockerlagen och låter dem koka med ett tag så de tinar och blir lättkokta. Jag har upptäckt att tvärtemot vad jag tidigare trott blir sorbeten ofta godare när bären kokar i sockerlagen en aning (undantaget är jordgubbssorbet, men både hallon, hjortron och lingon mår bra av ett uppkok för smakens skull). När bären tinat ställer du blandningen att svalna. När den är sval kör du den i mixern till en ganska slät massa. Sila den genom ett ganska finmaskigt durkslag (som du ser på bilden) så att du blir av med skalbitar. Det här är ett viktigt moment för att få en riktigt god sorbet både när det gäller lingon, hallon och hjortron tycker jag. Ställ den nu färdiga sorbetmassan att kallna helt – den måste vara riktigt kall för att glassen ska bli bra och krämig. Häll smeten i glassmaskinen efter att du blandat smeten med en sked. Servera den färdiga sorbeten direkt eller frys in den i en bunke med lock som du tar fram och låter tina, gärna i kylskåpet ca 20-30 minuter innan servering. Jag serverar gärna sorbeten i couper som jag kylt i frysen innan så att sorbeten inte smälter så snabbt. Servera sorbeten som den är, i knäckformar eller med en tryfflig chokladkaka.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammaraskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*