Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Hemgjord glögg
Categories: DRYCK, JUL

Det här receptet tar avstamp i ett familjerecept som väl har över hundra år på nacken. Det gjordes ursprungligen med läkarsprit men numera använder vi någon smakneutral vodka. Smaksättningen kommer sedan från alla julens härliga kryddor – kanel, ingefära, pomerans, kardemumma, nejlikor, muskotblomma och stjärnanis. Den lilla sötman kommer från torkade fikon och russin vid serveringen.

Det här är en glöggessens som inte är särskilt söt alls. Den dricks som den är, spädd med lite vatten som en het nubbe till sillen eller i mildare variant utblandad med vin, portvin och kanske en liten skvätt konjak eller armagnac för smaken. Det är också gott att servera den blandad med vitt vin – pröva!

Kom ihåg att sätta din glögg åtminstone en vecka innan den ska drickas för att smakerna ska dras ur ordentligt. Sedan kan du fylla på med lite mer sprit om du vill, men efter jul brukar intresset för glögg avta rejält.  

Ett litet ord om muskotblomma. Det är membranet som sitter som ett vackert nät runt muskotnöten och har en mer blommig, parfymliknande doft och smak med noter av såväl ros som citrusskal. Det kan tyvärr vara svårt att få tag på muskotblomma, men välsorterade affärer har Santa Marias påsar.

Om du tänker servera din glögg blandad med vitt vin är det bra att välja ett vin som inte är för syrligt, kanske rentav en halvtorr sort. Det kan också vara gott med en halv vaniljstång bland kryddorna.

Det här blir en ganska rejäl sats, eftersom det blir en kryddessens som sedan blandas ut med vatten och ev. vin med mera. Den som vill gör halv sats.

Du behöver: 

5 dl vodka utan smak

15 hela kardemummakapslar med det gröna skalet kvar

2 bitar torkad ingefära

3 kanelstänger

2 bitar pomeransskal

8 nejlikor (om man tar för många blir det lätt smak liknande hårpomada haha)

2 stjärnanis

2-3 muskotblommor

4 torkade fikon, skurna i klyftor

Till serveringen: 

rött eller vitt vin alternativt portvin, eventuellt armagnac eller konjak

russin och mandlar som vanligt

Gör så här: 

Lägg kryddorna tillsammans med fikonen i vodkan i en burk med tättslutande lock och ställ den i rumstemperatur eller lätt svalt, gärna lite mörkt. Skaka den då och då och låt den stå minst en vecka.

Vid servering värmer du upp den, späder den med lite vatten till angenäm styrka och smak samt smakar eventuellt av med portvin eller vin (det vanliga förr var port, numera rött men vitt är inte tokigt). Vill du spetsa den ytterligare och samtidigt runda till smaken tillsätter du en aning konjak eller armagnac. Servera glöggen rykande varm men inte kokt tillsammans med mandlar och russin och lämpligt tilltugg.

God jul önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarkiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Leave a Reply