Muskot

På muskoten använder man både muskotnöten och det som kallas muskotblomma men i själva verket är frömanteln, eller som Santa Maria skriver i sin information om torkad muskotblomma – fröhyllet.

Muskotnöten brukar användas för att smaksätta béchamelsås och en del spenaträtter. Jag river gärna i lite muskot i min spenat- och fetaostpaj. Den passar bra i alla stuvningar och får ofta vara med och smaksätta korv. Dessutom är den näst intill oundgänglig i den amerikanska juldrinken eggnog på vispade äggulor och varm mjölk smaksatt med kanel, muskot och gärna även vanilj och rom för vuxenversionen. Just i amerikanska recept figurerar muskot mer ofta än hos oss. Den smaksätter bland annat pumpapajen som serveras på Halloween. Kombinationen med pumpa fungerar också i soppor, pajer och på rostad pumpa. Fransmännen smaksätter både soppor och gratänger med den, inklusive sin potatisgratäng. Indierna använder muskoten sparsamt och tillsätter den alltid i slutet av kokningen för att den inte ska bli besk. 

Muskotblomman då? Ja, den hör nog mer till en svunnen tid i våra recept då den plockades in tillsammans med alla andra exotiska exklusiva kryddor som användes till jul. Den är ofta med som smaksättare i gamla glöggrecept, så även i det familjerecept du finner här på Katinkas Kitchen. I Asien och framför allt Indien är muskotblomma en ganska flitigt förekommande krydda, i olika curryblandningar och smaksättningar och strödd finmals över färdiga rätter såsom risrätter.  där den uppskattas för sin mildare smak än själva muskotnöten. Muskotblomman har en mer parfymerad blommig smak än muskotnöten som den omsluter. När muskotblomman är färsk är den lysande vackert orangeröd som du kan se här på ett foto från Santa Maria. Jag har sett den just så i Västindien en gång och minns den intensivt parfymaktiga doften. Vid torkningen bleknar den och blir snarare milt aprikosfärgad. Muskotblomman har noter av såväl rosor som citrusskal och borde gå att använda i efterrätter och vissa bakverk med lyckat resultat – jag får experimentera och återkomma.

Som nötallergiker kan jag glatt konstatera att benämningen muskotnöt endast har med formen att göra, eftersom den alls inte är släkt med nötter. Men muskot är faktiskt inte ett dugg nyttigt i stora mängder och små barn ska absolut inte få i sig muskot över huvud taget. Anledningen är att den innehåller ett giftigt ämne, myristicin, som kan vara direkt livshotande i lite större doser, men inte i de försvinnande små doserna vi använder den vid i köket. Ursprungligen kommer de imponerande stora muskotträden från Indonesien men har planterats inte minst i Västindien där det är den viktigaste exportvaran tillsammans med choklad och bananer. Träden kan bli 10-20 meter höga med läderartade mörkgröna blad som är gröna året om och konvaljliknande blommor.  

Mycket glädje i ditt kryddkök önskas med vänliga matglada hälsingar från Katinkas Kitchen!

De hittar flera av de nämnda recepten här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*