Passionsbavarois, mandelfondant

En fluffig syrlig mousse av ljuvligt tropisk passionsfrukt på en fondantbotten av mandel med brynt smör och allt toppas av en passionsfruktsspegel – se där en oemotståndlig efterrätt som imponerar fast den inte är särskilt svår att göra. Det tar bara lite tid att få till denna passionsmoussetårta, och då främst för att få den att stelna så gör den gärna ett bra tag innan den ska serveras eller till och med dagen innan. Den som vill gör den i portionsstorlekar och man kan även tänka sig att hoppa över mandelbotten och bara göra moussen i couper, skålar eller glas. 

Du behöver för en tårtform på ca 20-22 cm: 

Till mandelfondantbotten: 

200 gram mandelmjöl

150 gram socker

2 ägg

120 gram brynt smör

2 tsk rom

Till passionsfruktsbavaroisen: 

400 gram passionsfruktsmos (finns att köpa fryst, kallas passionsfruktspulp och är utan kärnor!)

1 – 1 1/2 dl socker

3 1/2 gelatinblad

400 gram vispgrädde

1-2 msk socker

Till passionsspegeln: 

100-200 gram passionsfruktsmos/pulp

1 dl vatten

1-2 msk socker (smaka av hur syrlig du vill ha den)

2-3 gelatinblad (jag tog 2 1/2 gelatinblad)

Gör så här: 

Börja med botten: Smält smöret i en kastrull på mellanhög värme, när smöret smält rör du runt kastrullen då och då tills smöret börjar dofta gott och börjar mörkna en aning utan att bli bränt. Rör ihop de hela äggen med sockret – det går utmärkt att göra med en handvisp eftersom det inte ska vara så fluffigt här. tillsätt rom och mandelmjöl och till sist det smälta smöret, men häll inte i allt av trumset på botten av kastrullen. Blanda till en slät smet och häll den i en form med löstagbara kanter. Grädda i ugnen på 175 grader i 20 minuter. Tag ut och låt svalna.

Gör moussen: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst tio minuter. Blanda passionsfruktsmoset med sockret i en kastrull och värm tills sockret löst sig. Lyft upp gelatinbladen ur sitt vattenbad och rör ner dem i passionsfruktskrämen. Låt stå att svalna. När passionsfruktsmoset är helt kallt vispar du grädden tills den är styv utan att det blir smör. På slutet vispar du ner en sked socker. Vänd ner passionsfruktskrämen i grädden och blanda försiktigt med en spatel eller slickepot. Häll smeten över den kalla mandelbotten i tårtformen, släta till moussen och ställ att stelna på kallt ställe. Det tar minst två timmar.

Gör spegeltoppingen: 

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst tio minuter. Blanda passionsfruktspulpen med vatten och socker, värm försiktigt så sockret löser sig. Rör ner de uppblötta gelatinbladen, blanda ordentligt. Låt blandningen stå och svalna innan du försiktigt häller den över din moussetårta så det blir en vacker tunn spegel ovanpå. Släta ut eller vicka runt formen så gelatinspegeln lägger sig jämt över hela tårtan. Ställ kallt att stelna.

Vid servering: tag loss kanten på formen, skär med en kniv runt insidan på den så den lossnar utan att ha sönder tårtan. Dekorera eventuellt med passionsfruktshalvor, bär, blad eller blommor. Servera.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*