Havtornsbavarois på mandelfondantbotten

En fluffig syrlig mousse av ljuvlig sötsyrlig havtorn på en fondantbotten av mandel med brynt smör och allt toppas av en havtornsspegel – se där en oemotståndlig efterrätt som imponerar fast den inte är särskilt svår att göra. Det tar bara lite tid, och då främst för den att stelna så gör den gärna ett bra tag innan den ska serveras eller till och med dagen innan. Den som vill gör den i portionsstorlekar och man kan även tänka sig att hoppa över mandelbotten och bara göra moussen i couper, skålar eller glas.

Du behöver för en tårtform på ca 20-22 cm: 

Till mandelfondantbotten: 

200 gram mandelmjöl

150 gram socker

2 ägg

120 gram brynt smör

2 tsk rom

Till havtornsbavaroisen: 

2 paket fryst havtorn (totalt ca 450-500 gram)

1 1/2 – 2 dl socker (eventuellt mer – smaka av!)

1/4 – 1/2 dl vatten (bara så inte blir för tjockt för att sila)

3 1/2 gelatinblad

200 gram vispgrädde

1 msk socker

Till havtornsspegeln: 

1 paket fryst havtorn (ca 225-250 gram)

1 1/2 dl vatten

ca 1/2 dl socker (smaka av hur syrlig du vill ha den)

3 gelatinblad

Gör så här:

Börja med botten: Smält smöret i en kastrull på mellanhög värme, när smöret smält rör du runt kastrullen då och då tills smöret börjar dofta gott och börjar mörkna en aning utan att bli bränt. Rör ihop de hela äggen med sockret – det går utmärkt att göra med en handvisp eftersom det inte ska vara så fluffigt här. Tillsätt rom och mandelmjöl och till sist det smälta smöret, men häll inte i allt av trumset på botten av kastrullen. Blanda till en slät smet och häll den i en form med löstagbara kanter. Grädda i ugnen på 175 grader i 20 minuter. Tag ut och låt svalna.

Gör moussen: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst tio minuter. Lägg havtornen i en kastrull med sockret samt en del av vattnet och värm tills sockret löst sig. Vattnet är bara där för att det inte ska bli en för tjock blandning som blir svår att sila så ta i lite vatten i taget beroende på hur torra eller vattniga dina havtorn är – du vill ha så mycket fylligt rik havtornssmak som möjligt. Låt havtornskompotten svalna en aning och lägg sedan i en bra mixer/hushållsassistent. Mixa ett tag, sila sedan genom en ganska finmaskig sil så att du blir av med alla hårda kärnor och skalbitar och bara får den härliga tjocka saften kvar. Lyft upp gelatinbladen ur sitt vattenbad och lägg dem i ett halvlitermått eller liknande och värm över kokande vatten tills gelatinet smält. Rör i lite av havtornsmoset, blanda i lite till och blanda sedan i gelatinblandningen i havtornen, rör ordentligt så att allt blandas och det inte blir klumpar av gelatin när det stelnar. Låt stå att svalna. När havtornsmoset är helt kallt vispar du grädden tills den är styv utan att det blir smör. På slutet vispar du ner en sked socker i grädden. Vänd ner havtornskrämen i grädden och blanda försiktigt med en spatel eller slickepot. Häll smeten över den kalla mandelbotten i tårtformen, släta till moussen och ställ att stelna på kallt ställe. Det tar minst två timmar.

Gör spegeltoppingen: 

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst tio minuter. Blanda havtornen med vatten och socker, värm försiktigt så sockret löser sig. Gör likadant som tidigare: mixa, sila av och häll tillbaka i kastrullen, värm lite och rör ner de uppblötta gelatinbladen, blanda ordentligt. Smaka av ifall du vill ha mer socker. Låt blandningen stå och svalna innan du försiktigt häller den över din moussetårta så det blir en vacker tunn spegel ovanpå. Släta ut eller vicka runt formen så gelatinspegeln lägger sig jämt över hela tårtan. Ställ kallt att stelna.

Vid servering: tag loss kanten på formen, skär med en kniv runt insidan på moussetårtan så den lossnar utan att ha sönder tårtan. Dekorera eventuellt med bär, blad eller blommor. Servera.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera