Fettisdagen!

Vare sig du gör semlorna själv eller inte så kanske du är sugen på vanliga semlor eller någon specialvariant just denna dagen.

Många bagerier har underbart goda semlor. I Stockholm är bland annat Tösses, Thelins, NK-bageriet, Lisas Bageri i Vasastan, Valhallabageriet och inte minst Fabrique lite överallt i stan och Ett Bageri ovanför Valhallavägen på Jungfrugatan bland de bättre på att göra semlor. Läste om ett nytt bageri borta vid KTH som lär ska ha väldigt goda semlor. I Paris där jag befinner mig under några veckor får vi semlor levererade idag från svenska affären, som vi alla ser fram emot. 

Sedan kan man ju diskutera huruvida semlorna ska intags som de är eller med varm mjölk och kanske en dust kanel. Det senare är mer vanligt i Skåne och på Västkusten och anhängarna svär att det är rätt sätt att äta semlorna. Om semlan är saftig och fin föredrar jag den i eget majestät. 

Dessvärre har jag inte lyckats få till några riktigt tillfredsställande glutenfria semlor. Fast det var ju en av anledningarna till att rullsemlan såg dagens ljus, som du kan läsa mer om i receptet som publiceras här bredvid. Det är en rulltårta på glutenfritt anslag (som sockerkaksbotten till rulltårtan kallas) med härligt mycket kardemumma och en fyllning av riven mandelmassa utblandad med grädde. Det är en garanterad hit – både glutenfri, lätt och praktisk.

Man kan också vara än mer äventyrlig och vrida till det genom att göra en semmelcotta – en pannacotta med alla semlans smaker, utmärkt till efterrätt i semmeltider. Även det receptet finner du i eget inlägg här bredvid. 

Mycket glädje med semlorna idag, med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! 

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera