Skaldjurslyx till fredagsmys

Skaldjurslyx hemma – perfekt till fredagen. Det krävs bara att man går till en affär med en bra fiskdisk eller en saluhall och köper de godsaker man gillar, till exempel hummer, räkor, rökt lax, skagenröra, löjrom, blinis (godare och läckrare än bara rostat bröd men som ju också går utmärkt!). Enda nackdelen är väl kostnaden, beroende på vilka skaldjur man väljer – men gott och ”lättlagat” är det! 

Komplettera gärna med en mogen avokado i vackra skivor, citronklyftor, crème fraîche eller smetana, hackad rödlök eller schalottenlök, kanske några cocktailtomater, gärna en god majonnäs eller Rhode Islandsås (du får ett enkelt recept här nedan). 

Det bästa är att göra en hemslagen majonnäs – det är otroligt lätt med en stavmixer och då gör man den på ett helt ägg så den blir mycket fluffigare och fräschare. Receptet kommer också här nedan. 

Välsorterade fiskdiskar har ofta både färdighackad lök i en prydlig liten burk och smetana eller crème fraîche samt citron så du slipper gå till en vanlig mataffär och bara kan traska direkt hem med alla dina godsaker. 

Sedan är det bara att lägga upp och mumsa i sig allt det goda. Och var inte orolig för att ni inte ska bli mätta – det är mer mättande än man kan tro särskilt med rostat bröd eller blinis till. Vi brukar få en del över som vi mumsar på nästa morgons frukostsmörgåsar. 

Du behöver till Rhode Islandsåsen:

1 liten schalottenlök, skalad och finhackad

1 burk crème fraîche (den som vill ersätter 1/2-1 dl med majonnäs)

2-4 msk chilisås, Heinz t.ex. (inte thailändsk)

några droppar tabasco

ev. lite cayennepeppar

salt och peppar

2 tsk konjak

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av om det behövs mer chilisås, tabasco eller konjak. Låt gärna såsen stå ett tag före servering så att smakerna blandas.

Servera med klassisk räkcocktail som du finner recept på här bredvid, eller till annan sallad eller som hamburgersås – garanterat mycket gott!

Bon appétit!

Du behöver till hemslagen mayonnaise: 

1 helt ägg (när den görs med stavmixer blir det bäst och enkelt med helt ägg)

1/4 tsk senapspulver eller 1/2 tsk DijonsenapIMG_2797

1/2 tsk salt

1 msk pressad citron (eller vinäger)

2 1/2 dl olja

Saker du behöver: 

Stavmixer

blandningsbehållare för stavmixer (en hög smal skål)

Gör så här: 

Knäck ägget i blandningsskålen. Tillsätt senap och salt. Mixa på högsta hastighet i en halv minut. Blandningen ska bli tjock och skummig. Tillsätt citronen eller vinägern och mixa i tio sekunder till. Tillsätt därefter oljan droppvis medan du kör med mixern. Det är viktigt att oljan tillsätts sakta så att den hinner absorberas till den emulsion det ska bli. När du tillsatt ungefär en dl olja börjar såsen tjockna. Tillsätt resten av oljan lika försiktigt och långsamt. Om din majonnäs blir för tjock tillsätter du några droppar mer citron eller vinäger. Smaka av och krydda mer om det behövs.

Ställ åt sidan eller svalt till servering. Såsen håller några dagar i kylen men tänk på att det är färskt ägg i så den håller inte så länge.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen som med glädje förmedlar Julia Childs utmärkta recept.

En riktigt härlig helgkväll önskas med vänliga matglada hälsingar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera