Romersk kyckling

När vitlöken steks långsamt på låg värme så att den i princip långsamkokas i oljan (ungefär som confit på franska) blir den ljuvligt mild och lite nötig i smaken. Den här underbara kycklinggrytan har jag gjort i många år och det är en riktig favorit – inte minst hos barnen. Sonen önskade den vid sitt födelsedagsfirande i fredags, och idag är hans födelsedag. Eftersom jag brukar ha måndagssoppor och denna gryta är ganska soppliknande väljer jag därför det här receptet idag. Dessutom är det utmärkt sportlovsmat efter skidåkningen.

Receptet kom till efter ett museibesök på en utställning om Pompeji för länge sedan. De hade gjort efterforskningar i skärvorna av gamla romerska matlagningskärl och kommit fram till att de lagade mat med ungefär de här ingredienserna, minus tomaterna förstås som ju kom till Europa med de spanska conquistadorerna. Jag gick hem och kokade ihop denna gryta som vi kallar för romersk kyckling. Lika god att servera till vardags som till fest, och påtagligt lättlagad dessutom! Servera den som den är med ett gott bröd eller med kokt ris, bulgur eller quinoa. En fräsch sallad till eller broccoli eller bönor kompletterar fint med både smak och färg. Jag lagar den helst på de benfria kycklinglårfiléerna som jag tycker är ett fantastiskt tillskott i våra kycklingdiskar med saftigt gott kött som tål kokning bättre än kycklingbröstfiléer. Då går det dessutom utmärkt att använda en slow cook, till exempel en Crock Pot.

Du behöver till ca 6 personer:

Ca 900 gram benfria kycklinglårfiléer, delade i ganska stora bitar (eller annan styckning av kycklingen som du föredrar – om du väljer bitar med ben får du ta större mängd och räkna bort benen)

En hel vitlök, delad i klyftor som trycks till och sedan grovhackas

1 msk rosmarin – helst färsk, annars torkad 1-2 tsk

1 liten burk sardellfiléer

5-6 msk olivolja

1½ dl vitt vin

1 citron, helst ekologisk och väl tvättad

ca 2-3 msk honung (alt. råsocker eller ljust Muscavadosocker)

2 paket passerade tomater

1 burk svarta oliver, urkärnade enligt nedan i receptet

Några tag med pepparkvarnen och ev. salt (brukar bli ganska mycket sälta ändå – smaka av!)

ev. grönsaksbuljong

Gör så här:

Dela vitlöken i sina klyftor, tryck till eller banka till dem med knivskaftet eller med bredsidan av knivbladet så de krossas lätt. Då blir de dessutom lätta att skala. Grovhacka vitlöksbitarna. Häll olivoljan i en gryta och värm upp på svag värme. Lägg i vitlöken och låt den koka i oljan på låg värme. Rör då och då och se till att de absolut inte bränns! Efter ett tag lägger du i 1 msk färsk hackad rosmarin eller smular i en tsk torkad rosmarin. Tillsätt de finhackade sardellfiléerna och pressa i citronsaften. Lägg i citronhalvan också, gärna delad i två delar. Häll i vinet och låt puttra ihop innan du tillsätter tomaterna häller i honungen och rör runt. Tillsätt även oliverna som du kärnat ur genom att trycka bredsidan av knivbladet mot dem på en skärbräda så de spricker upp – därefter är det lätt att plocka ur kärnan.Sist lägger du i kycklingbitarna – grytan går att förbereda fram tills kycklingen läggs i så att den hinner koka färdigt till servering. Men har du som jag valt kycklinglårfiléer är de som sagt tåligare för kokning. Låt grytan koka på mellanlåg värme tills kycklingen är genomkokt. Kolla genom att sticka i den – när vätskan som kommer ur kycklingen är klar är den färdig. Smaka av såsen – kanske behövs mer syra från vin eller citron, kanske mer socker. Servera med det tillbehör du önskar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera