Vitlök

Det gamla uttrycket att en lök om dagen håller oss friska kan gott och väl ersättas av en eller två vitlöksklyftor om dagen för att hålla sig frisk och kry på alla sätt och vis.

Vitlöken har verkligen klivit in i våra kök. Den vann popularitet i Sverige under 70-talet. När jag var liten tyckte mina kompisar att vi hade så spännande annorlunda mat hemma, som lagade medelhavsmat – ofta med vitlök. Vitlöken gör verkligen sitt för smaken – tänk bara på aïoli, tsatsiki, det italienska-, thailändska-, indiska-, mexikanska- och andra kök. Vad vore de utan vitlöken. Jag måste erkänna att jag är storkonsument av vitlök. Barnen visade tidigt att de föredrog mat som var kryddad med vitlök framför den utan, de fick nog smak för vitlök redan i magen. Och när vi är förkylda brassar vi på med lite extra vitlök. Man kan till exempel lägga skivad vitlök på brödet under osten eller skinkan – förvånansvärt gott sätt att motverka förkylningen. Eller den gamla kuren att blanda hackad/krossad vitlök med honung – sägs vara utmärkt mot hosta. Jag brukar föredra att ha en liten skvätt varmt vatten i för lite mildare smakeffekt, även om vitlöken ska inmundigas rå för att alla nyttigheter ska finnas kvar och komma oss tillgodo.IMG_3800

Vitlöken har fantastiska egenskaper som du kan läsa om i faktarutan här nedanför. Den har kanske bara en baksida – lukten, som kommer sig av svavelföreningarna som också är en stor del av nyttigheten. Tipsen och råden om hur man motverkar lukten är många; persilja, koriander, bladgrönt över huvud taget. Spanjorerna hävdar att ett glas rött vin motverkar lukten. Att tugga på en kryddnejlika eller på torkad fänkål kan också hjälpa. Ett kockknep jag lärde mig för länge sedan är att ta bort grodden i klyftan, framför allt om löken är lite äldre och torkad.

Så här års är grodden grön och väldigt god – jag brukar använda de gröna skotten som skjuter upp ur vitlöken som pikant smakförhöjare till både grönsallad eller tomatsallad. Den färska vitlöken som vi ser i affärerna nu på våren och försommaren använder jag gärna till att ugnsbaka i halvor med olivolja och flingsalt. Den blir då mild och fin i smaken och krämig i konsistensen – härlig och nyttig som förrätt eller tillbehör. När man ugnsbakar, kokar eller steker vitlök långsamt på låg värme blir den mild och nötigt ljuvlig i smaken. Det främsta exemplet på hur vitlöken verkligen kan bli mildare än man kan tro är vitlökssoppan Aïgo Buido som innehåller en till två hela vitlökar men ändå har en ljuvligt mild smak. Ett favoritrecept jag gör ofta är romersk kyckling med långsamstekt vitlök – där den stora mängden mild vitlök gifter sig med tomat, citron, rosmarin, vitt vin, kyckling och svarta oliver till en ljuvlig gryta inspirerad från romartidens matlagning – lättlagad och väl värd att pröva till vardag och fest.

När jag ugnsrostar grönsaker brukar jag slänga på en näve oskalade vitlöksklyftor att rosta med i olivoljan och flingsaltet – jättegoda att äta som de är eller nedmosade i en yoghurtsås eller liknande.

Om jag ska använda skalade vitlöksklyftor blir de mycket lättare att skala efter att ha tryckts till med bredsidan av knivbladet, eller rentav bankats på med knivskaftet. De krossas då och skalet glider smidigt av samtidigt som de blir lättare att hacka upp med gott resultat. Det är nämligen så att när man pressar vitlöken, eller låter den gå med i mixer eller matberedare till exempel när man gör aïoli, framträder den skarpare smaken med svavelföreningarna tydligare. Därför har jag ansett att det oftast är lämpligare att hacka vitlöken, och när den krossats lätt med knivbladet dessförinnan får den perfekt konsistens för matlagning (se bilden nedan). När jag vill ha vitlöken ännu mer finfördelad krossar jag den först med knivbladet, skalar och hackar fint för att därpå strö lite salt över den och sedan pressa den tillsammans med saltet med knivbladet. Då mosas den lätt till en vitlökspasta, men utan att den vassare smaken framträder. Jag har alldeles nyligen lärt mig att det nyttiga ämnet i vitlöken, alliin, reagerar med allians när cellerna krossas varför vitlöken bör krossas för att bli riktigt nyttig. Du kan läsa mer om det på den här länken:

http://gluten-celiaki.blogspot.se/2016/12/cancer-och-den-halsosamma-vitloken.html?m=1

och varför länkarna inte funkar fattar jag inte men försöker jobba på det. 

Hur du än vill ha din vitlök figurerar den numera i många recept som vi använder ofta till vardags och fest. Här på Katinkas Kitchen finner du några av de här nämnda och fler därtill. Mycket glädje i köket!

Faktaruta

Allium sativum, tillhör familjen liljeväxter. Flerårig, gammal asiatisk kulturväxt som troligen har sitt ursprung i sydvästra Asien. Den får längst ut på de långa platta stjälklika bladen, likt många lökar, bollformade lila blommor som liknar gräslökens blommor. Den är ganska lättodlad, gärna i sandig jord, och finns i olika sorter varav den rosaaktiga sägs vara mildast och finast i smaken. Vitlök finns avbildat på 5000 år gamla egyptiska målningar och var en av de saker man fann i Tutankhamuns grav. I skrift finns vitlök omnämnd redan i de äldsta kinesiska och indiska skrifterna. Vitlöken kom till Europa med romarna, medan spanjorerna tog den med till Amerika. Hos oss har vitlöken odlats redan på 1500-talet och kanske tidigare. Vitlöken är mest känd som medicinalväxt och förekom inte så mycket i det fina franska köket. Vitlöken är också känd som skydd mot vampyrer, varulvar och häxor. Efter andra världskriget har vitlöken blivit populär i västvärlden genom kontakter med andra kulturer. Vitlök innehåller kalcium, fosfor, järn, selen, folat, magnesium, mangan, kalium, zink, A-, B1-, B2-, B3- samt C-vitamin. Senare forskning har funnit en mängd hälsofördelar med vitlök. Bland annat att den minskar det farliga kolesterolet, kan motverka åderförkalkning och anses kunna bidra till att sänka högt blodtryck samt är allmänt bra för hjärtat och tros kunna minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Vitlöken innehåller ett antibakteriellt ämne som heter allicin. Vitlöken har även funnits vara antibiotisk. Vitlöken fungerar vidare som en antioxidant. Vitlöken stärker även immunförsvaret och tros kunna motverka cancer. Inte bara god alltså, utan även särdeles nyttig, vilket ju redan egypterna kände till.

Om du går in i kategorin råvaror i kolumnen till höger, eller i kategorin vitlök som du finner långt ner till höger – finner du många fler härliga vitlökiga recept!

Med matglada vänliga hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera