Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Våfflor lime & kardemumma

Våffeldagen, eller vårfrudagen som det egentligen heter. I mitt kök brukar det bli våfflor då – frasvåfflor, nuförtiden dessutom glutenfria men fortfarande otroligt frasiga och goda. Jag har kommit på att durramjölet lämpar sig väldigt väl till våfflor som den här gången
smaksätts med citronskal och mald kardemumma. Till serverar jag “rårörda” frysta jordgubbar smaksatta med en aning limeskal för extra fräschör.

En del av de här mumsiga våfflorna sparas för att användas ikväll till en efterrätt som du kommer läsa mer om framöver. På våffeldan serveras ju våfflor, eller hur. 

Om en diabetiker nånsin ska äta våfflor så är det väl de här, som blivit riktiga favoriter i mitt kök.

Du behöver: 

2,5 dl durramjöl

1 dl rismjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

3 dl mjölk

2 1/2 dl iskallt vatten

150 gram smält smör

en liten nypa salt

1 tskvaniljsocker

det finrivna skalet av 1 lime, väl tvättad och helst ekologisk

1/2 – 1 tsk mald kardemumma – gärna nymald från en pepparkvarn som du har kardemummakärnor i

Tillbehör: 

den sylt du väljer eller 1-2 paket frysta jordgubbar, tinade och rårörda med lite socker och finrivet skal av 1/2 – 1 limefrukt.

Gör så här: 

Blanda alla torra ingredienser inklusive bakpulver, rör om. Vispa i mjölk och vatten och sist det smälta något avsvalnade smöret. Smaka av med salt, ev. socker och kanske vaniljsocker eller rivet citronskal, kanel, kardemumma eller om du bara vill ha dem rena. Våfflor kan även serveras med salta tillbehör även om jag är svag för den söta varianten, helst med färska mosade bär.

Hetta upp ditt våffeljärn och smörj det i första varvet. Sedan brukar det fungera ändå med smöret som finns i smeten. Grädda dina våfflor gyllenfrasiga och servera direkt med grädde och sylt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply