Min älskade schalottenlök

Jag får ofta höra: Du gillar verkligen schalottenlök, va?! Det kan ju verka som en fråga men är väl samtidigt ett påstående – och det är helt korrekt – jag älskar schalottenlök!

Det är lätt att förledas att tro att vanlig gul lök är starkare än schalottenlök för ögonen brukar rinna mer när man skalar gul lök. Men den som tvivlar på det jag säger kan göra experimentet att långsamt och länge steka scahlottenlök respektive gul lök i rikligt med smör och sedan mixa det hela till varsin puré; schalottenlökscrème och vanlig lökcrème.

Båda blir fantastiskt goda och har lite olika användningsområden tycker jag eftersom den på gul lök blir mycket sötare. Recept som föreskriver socker ska man högaktningsfullt strunta i, eftersom det då blir olidligt sött i min smak. Den som sett Sveriges Mästerkock vet att den gode Leif Mannerström brukar prata ofta och varmt om att man ska låta lökens sötma ge smak åt maten eller såser, utan tillsats av socker – och här ser du precis hur det fungerar och att det fungerar! Schalottenlök använder jag i nästan allt, och faktiskt oftare än gul lök. Jag har den i mina grönsakspuréer som även kan kallas crèmer eller mousser (broccoli-, morot-, pumpa-, grönkål-, selleri-…) och schalottenlöken är given i vilken asiatisk rätt som helst, särskilt thailändsk, eftersom den smakmässigt ligger mellan vanlig lök och en mild vitlök.

Det indiska köket använder mycket vanlig lök där den intressant nog anses främja matsmältningen, särskilt när den intas rå före maten(!). Men var inte orolig, det blir inte alls som du tror, eftersom den först ”marineras” i pressad citron och salt och får en smakskjuts av spiskummin och kanske lite paprikapulver för färgens skull. Detta kallas cashumber och är ett mycket gott tillbehör till indisk mat eller som sagt före maten med popadoums (friterade tunna frasiga linsbröd) och någon chutney. Det finns en indisk gryta som jag tror brukar göras med kyckling som heter do piaza som jag lärt mig betyder något i stil med ”dubbel-lök”.

Schalottenlök kan även snabbsyras in i ringar eller lameller (halvor som lossas från varje lager) och serveras som gott syrligt tillbehör till kött eller vilt. Eller så bakar du lök eller schalottenlök i halvor i sitt skal och serverar till din mat – otroligt gott!

Sist men inte minst använder jag schalottenlök i stort sett till allt där man vanligtvis här i Sverige brukar använda rödlök, som också är mycket gott. Framför allt har jag gärna finhackad schalottenlök till min löjrom, men när jag försöker servera den till sill brukar det knorras i familjen:)

Nu när jag enligt gastroenterologen ska försöka undvika lök av alla de slag blir jag lite som besatt och har därför skrivit detta inlägg till alla er som faktiskt kan njuta av denna underbara ingrediens. 

En riktigt trevlig lök-dag önskas i den bästa bemärkelse, med vänliga hälsningar från Katinka i mitt lök-Kitchen! (för lökiga kan man ju inte skriva, det blir ju något helt annat haha)

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*