Flygande Jacob – för 2000-talet!

Flygande Jacob var en rätt som blev populär på 70-talet. Det var en av dåtidens exotiska(!) inslag i det dåtida kulinariska Sverige. Bananer, jordnötter och chilisås samt italiensk salladskrydda och en aning curry stod för spännande smaker. Tänk, vad långt vi kommit sedan dess. Men ärligt talat, jag som alltid älskat smaker tyckte det här var godare än mycket annat tamt och lamt som serverades på den tiden.

Så här i det tjugoförsta århundradet tänker jag att det är dags att uppdatera denna numera klassiker – och här är resultatet. Lite mer à la satay och vad jag misstänker är den malaysisk-asiatiska influensen och samtidigt mer dekonstruerat och vackert serverat – här är Flygande Jacob för 2000-talet.  

Jag väljer att göra rätten på kycklingbröst eller lårfiléer, men den som vill tar en hel kyckling. I originalreceptet är det en färdiggrillad kyckling som används.

Nu när jag är inne och tittar på receptet kan jag undra varför jag inte skivade upp kycklingfilén vid servering…

Jag var lite osäker på om namnet stavas Jakob eller Jacob men tror det är det senare.

Du behöver för 4 personer: 

4 kycklingbröstfiléer eller 600-800 gram kycklinglårfiléer, helst ekologisk kyckling

3-4 dl grädde alternativt havregrädde eller kokosgrädde (eller en blandning) – jag tog Valio laktosfri grädde och havregrädde (Oatly iKaffe)

2 schalottenlökar, skalade och finhackade (kan uteslutas men ger fin smak och konsistens)

2-3 msk smör eller olja (jag väljer olivolja eller ghee, klarat smör)

3 msk jordnötssmör (jag väljer slätt, men den som vill tar crunchy)

ca 2 dl dl chilisås, Heinz eller liknande (inte thailändsk utan den som är ketchupliknande)

1 msk curryblandning av god kvalitet

1/2 tsk dragon

1/2 tsk körvel

1/2 tsk salt

1/2 tsk italiensk salladskrydda

1/2 tsk malda korianderfrön (kan uteslutas men ger fin smak i alla grytor!)

nymald svartpeppar

1/4- 1/2 tsk rökt paprikapulver eller chipotle

2 bananer, skalade och skurna i skivor

saft av 1-2 limefrukter eller 1 citron (eller mer – smaka av!) och gärna extra klyftor till servering

1 paket strimlad bacon, knaperstekt att smula över vid servering

färsk persilja, körvel eller koriander till servering – på bilderna ser du körvel

den som vill strör jordnötter över, men jag hoppar över det

kokt ris och gärna en sallad eller kokta grönsaker till servering

Gör så här: 

Tänk på att koka riset och kanske grönsakerna du vill servera till under tiden som kycklingen och såsen görs. Stek kycklingen så den får fin stekyta men fortfarande inte är klar inuti. Alternativt kan man faktiskt lägga den direkt i en smord ugnsfast form och grädda den i ugnen. Fräs löken i smöret eller oljan (eller en blandning av de tu) på ganska låg värme med saltet i ca 15 minuter tills löken är helt mjuk och alldeles genomskinlig. Tillsätt kryddorna samt bananskivorna och låt steka med helt kort innan du häller i den grädde du valt samt jordnötssmör, chilisås och lime- och/eller citronsaft. Ta lite i början och smaka av. Häll såsen i en mixer och mixa den ganska slät. Den som vill kan bara mosa bananen med en gaffel eller ett verktyg för att göra potatismos. Låt såsen puttra ihop i kastrullen och smaka av ifall du behöver mer syra från citron eller lime, bananerna och jordnötssmöret ger sötma som mår bra av att balanseras av både aningens hetta från kryddorna och syra från citrusfrukterna. Håll såsen varm.

När din kyckling är klar (använd gärna i en termometer – kycklingfiléer ska ha en innertemperatur på 70-72 grader när de är genomstekta medan lårfilén ska ha 75 grader och en hel eller halv kyckling ska vara minst 75 grader och uppemot 80 grader). Testa att kycklingen är klar genom att sticka i den och se att saften som kommer ut är klar, inte rosa. Lägg upp kycklingen på serveringsfat eller direkt på tallrikarna du ska servera på. Man kan även skiva kycklingen vackert och lägga upp den. Häll lite sås över, dekorera med körvel eller annan örtkrydda och servera resten av såsen i en snipa bredvid för gästerna att ta mer av.

Servera direkt med ris, sallad, grönsaker och kanske ett gott bröd.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera