Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Kichadi – indiskt ris – detoxmat

Ayurveda är ett gammalt indiskt medicinskt hälsosystem som använts och praktiserats i över 5000 år. Ayurveda betyder kunskap om livet och överfördes först muntligen för att börja nedtecknas för cirka 3500 år sedan. Ayurveda används för att förebygga sjukdom och obalanser samt för att bota sjukdom och leda till en utveckling för perfekt hälsa. Oavsett vad man tror om det är det gamla teorier och läror och därtill är kryddorna som används väldigt aptitliga. Gurkmeja, kanel, kardemumma, ingefära, bockhornsklöver, spiskummin med mera.

Det här receptet kommer från en kvinna som är från Kerala i södra Indien och som utövat ayurveda i många år i Indien på sjukhus och nu som konsult i Sverige på Yogayama. Det är ett recept jag rekommenderats att använda en hel del nu i början för att försöka få bukt med obalanser och min trilskande mage som jag skrivit om tidigare. Jag tycker att det är alldeles vansinnigt gott och kan mumsa i mig mycket mer än man bör:) Det här riset fungerar även som delikat tillbehör till fisk, kyckling eller bara olika grönsaker – både till vardag och till fest. Gör gärna en stor sats och ha att ta av i några dagar. 

Ayurvediskt ordineras den här dieten som avgiftnings- och föryngringsterapier och sägs vara särskilt bra för att skölja ur – detoxa slagg i övergången från vår till sommar. Det är en mycket lättsmält rätt, trots bönorna. Mungbönor är mer lättsmälta än många andra bönor och när de blötläggs länge blir de dessutom än mer lättsmälta. Jag har valt att göra en större dos än Sangeetas enportionsrecept.

Jag hittade skalade mungbönor på välsorterad hälsokostaffär, Örtagubben i Stockholm, som jag använde i den omgång du ser tillsammans med fänkålsbakad rödingfilé. Det receptet kommer framöver. På den stora bilden ser du versionen med gröna mungbönor och på den lilla bilden har jag strött en massa nyttiga kryddor över riset vid servering.

Rätten figurerar även under namnen Kichari samt Khichdi.

Du behöver för 4-6 personer: 

3 dl skalade (gula) mungbönor eller oskalade (gröna) mungbönor

3 dl basmatiris

drygt 1,5 liter vatten

1-2 tsk gurkmeja till kokvattnet

3 msk ghee (klarat smör – finns att köpa färdigt, annars kan du göra det)

3 tsk spiskumminfrön

3 tsk gurkmeja

ev. 1 1/2 tsk bockhornsklöver  (kan uteslutas och föreskrivs vid kaphadominans)

1 1/2 tsk hela gula senapsfrön (kan även uteslutas och förskrivs vid kaphadominans)

(eftersom jag har blivit ordinerad att gärna äta kanel och kardemumma kryddar jag faktiskt lite med det)

svartpeppar (hjälper gukmejan att bli nyttigare dessutom)

salt – helst bergssalt enligt ayurveda (jag hittade rosas salt från Himalaya som är mycket gott)

färsk lime vid servering

färsk ingefära, skalad och finhackad till servering

ev. färsk koriander till servering

Gör så här: 

Blötlägg mungbönorna i god tid innan. Använder du gröna mungbönor skall de ligga i blöt i minst 14 timmar, så börja kvällen innan. Använder du de gula, det vill säga skalade mungbönorna räcker det med en blötläggning i 2 timmar. Skölj bönorna först i vatten i ett durkslag, häll dem sedan i en ganska stor skål eftersom de sväller en aning av blötläggningen. Häll på rikligt med vatten, minst dubbla mängden mot mängden bönor. Byt gärna vatten några gånger under blötläggningstiden. Sila sedan av vattnet, skölj i durkslaget eller silen och dina bönor är klara att användas. Förutom att blötläggningen tar lite tid är det här en väldigt lättlagad rätt.

Koka bönorna tillsammans med riset i vatten med lite gurkmeja och salt. Du kokar först upp vattnet och häller sedan i bönorna och riset med gurkmejan och låter koka under lock på låg värme så att det sväller och riset har blivit mjukt.

Värm upp ditt klarade smör, ghee, i en liten stekpanna eller kastrull. Tillsätt kryddorna – börja med hel spiskummin och senapsfrön, fräs ett tag och tillsätt sedan de malda kryddorna som du låter fräsa med någon minut. Häll kryddsmöret över ditt färdigkokta ris, toppa med lite salt, ingefära och koriander och servera med lime att pressa över.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply