Eggs Royal

Det här är en klassiker som jag smakade första gången i min ungdom i New York. Den klassiska eggs Benedict görs med skinka eller snarare ofta canadian bacon men jag föredrar den här versionen med rökt lax och spenat som tillsammans med de pocherade äggen och den smörlena hollandaisen blir till smakharmoni. Hollandaisen gör du faktiskt lätt själv med hjälp av en stavmixer – receptet finner du längst ner här eller i eget inlägg här bredvid.  IMG_3118

Det här receptet är gjort för hungriga brunchare som vill ha två smörgåsar och ägg var. I originalversionen används English muffins som är svårt att få tag på i Sverige. En väninna och hennes make gör egna, som jag inte prövat.

Du behöver en bra hålslev för att plocka upp de pocherade äggen med.IMG_3119

Du behöver för 4 personer: 

8 skivor gott vitt bröd, lätt rostat (gärna surdegsbröd, bra rostebröd eller glutenfritt bröd att rosta)

2 paket blad- eller babyspenat, sköljd och färdig att använda

någon msk smör eller olja att smälta ner spenaten i

peppar och salt, eventuellt örtsaltIMG_4244

8 skivor kallrökt lax

8 ägg

vatten uppkokat med 1 msk vinäger eller ättika och 1 1/2 tsk salt

1 sats hollandaise (se eget recept eller köp färdig)

Gör så här: 

Rosta brödkivorna lätt, lägg dem på tallrikar och bred eventuellt lite smör på dem. Lägg en skiva IMG_4245kallrökt lax på varje brödskiva. Smält ner spenaten i olja eller smör, salta och peppra och ställ den åt sidan medan du gör i ordning för att pochera äggen.

Värm upp vatten i en kastrull, tillsätt vinäger och salt – ca 1 msk vinäger och 1 tsk salt per liter vatten. Jag använder gärna en sauteuse som har sluttande kanter och fyller den med ca 6-7 cm vatten så att det kan täcka äggen. Se till att vattnet precis är på kokgränsen så det inte stormkokar men heller inte är för svalt. Knäck ner ett eller två ägg i taget i det heta vattnet. Vänta lite och ”ös” eventuellt sedan äggvitan med en sked över äggulemitten – äggen brukar klara sig själva tycker IMG_3122jag, särskilt om jag inte rör runt i vattnet som många recept föreskriver. Då kan jag också pochera två eller till och med tre ägg åt gången. Låt äggen sjuda försiktigt tills du ser att vitan stelnat men du beräknar att gulan fortfarande är lös. Lyft försiktigt upp äggen med en hålslev, låt rinna av helt kort på hushållspapper eller kökshandduk. Se till att ha den mer ojämna sidan uppåt i hålsleven – när du sedan stjälper upp ägget får du den vackra släta sidan uppåt.

Lägg lite smörfräst spenat på varje smörgås ovanpå laxen, toppa med ett pocherat ägg på varje och klicka försiktigt hollandaisen över. Tänk på att om IMG_4243äggen är för varma smälter hollandaisen, så vänta en liten aning – men inte för länge så att rätten blir kall. Peppra eventuellt och servera direkt.

Receptet på Hollandaisesåsen: 

Du behöver: 

3 äggulor

1/4 tsk salt

en nypa peppar (jag väljer gärna vitpeppar)IMG_3119

2 msk vätska – 1 1/2 msk pressad citron och 1/2 msk vatten

120 gram smör, skuret i bitar och smält över måttlig värme tills det skummar

Gör så här: 

Häll äggulorna i mixerbunken tillsammans med kryddor och IMG_3122vätskan. Ta mindre mängd citron till att börja med. Man kan vispa i mer när såsen är färdig och på se sätt får man redan på exakt hur mycket citron och hur mycket vatten man ska ta nästa gång.

Smält smöret tills det skummar, drag kastrullen av värmen och låt svalna en aning.

Mixa äggsmeten på högsta hastighet med stavmixern i två sekunder. Börja därefter hälla det smälta smöret i en mycket tunn stråle samtidigt som du hela tiden kör mixern på högsta hastighet. Här kan det vara bra att ha hjälp av ett annat par händer i köket. När 2/3 av smöret tillsatts bör såsen ha fått en krämliknande konsistens. Ta inte med den mjölkliknande bottensatsen i kastullen – det är mjölkrester. Smaka av såsen med mer kryddor och citron om behövs.

Om såsen inte ska användas genast sätter du behållaren i ljummet men inte för varmt vatten. För mycket värme gör att äggulorna koagulerar och såsen skär sig.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 

Kommentera