Amarantgröt med blåbär

Amarantfrön lär vara fantastiskt nyttiga. Jag tycker de även är ganska goda, om än lite svårhanterliga eftersom de är så små. På paketet står det att de ska sköljas innan kokning och det är ärligt talat lättare sagt än gjort eftersom de gärna smiter igenom ett durkslag om det inte är väldigt finmaskigt – något jag bittert erfor en morgon då det rasade amarantfrön över hela köket genom mitt durkslag.

Jag kokar dem ibland med blåbär och ibland utan men alltid med en kryddning av kanel, kardemumma och äkta vaniljfrön som finns att köpa på burk. Jag gillar att äta min gröt utan mjölk och strör bara lite extra kanel över. Gröten tar längre tid att koka än havregrynsgröt så sätt gärna på den innan du går in i duschen men inte på för hög värme. 

Den som vill byter ut mandelmjölken mot någon annan mjölkfavorit.

Jag måste säga att jag tror jag föredrar min amarantgröt utan blåbär, tycker de lyfter en havregrynsgröt till härliga smaker men kanske inte blir riktigt lika bra här. Fast smaken är ju olika:)

Du behöver för 1 person: 

3/4 dl amarantfrön, sköljda i finmaskigt durkslag eller sil

1/2 dl frysta blåbär

2 dl mandelmjölk (om du inte har i blåbär tar du 1/2 dl mandelmjölk till)

1/2 tsk mald kanel

1/4 tsk mald kardemumma

1 knivsudd vaniljfrön

Gör så här: 

Lägg den sköljda amaranten i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna. Rör om och koka upp på medelhög värme, drag ner värmen något och låt puttra i ca 30-40 minuter – rör om då och då. När gröten fått fin konsistens och amarantfröna svällt och blivit mjuka serverar du den på önskat vis.

Bon appétit och trevlig dag önskas med vanliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Lite fakta om Amarantfrön från Wikipedia: 

När fröna kokas avger de stärkelse. Blomman kan användas för färgning och ger en mörkt rödblå färg. Amaranth är ett frö med lågt GI-värde som är nära besläktat med Quinoa. Amaranth kan med fördel användas till gröt eller malas till mjöl för bakning. Amaranthen växer som högvuxna, bredbladiga plantor som var och en lämnar ifrån sig tusentals frön. Amaranth är bra för glutenallergiker. Amaranthfrön innehåller massor av energi och proteiner och kan också poppas upp i gryta och blandas i omeletter, efterrätter eller sallader. Amarantfrön innehåller hög andel fullvärdigt protein. Amarant har använts som gröda under lång tid, bland annat omnämns grödan i ett antikt grekiskt verk – Aesopica. Grödan har som en av få grödor funnits både i Amerika och Eurasien. Aztekerna kallade den för huautli, men idag kallas den kiwicha. Den användes i ceremonier för aztekiska gudar, varför odlingen förbjöds i Mexiko. Hopiindianernas förkärlek för färgen röd, kommer av att den var enkel att framställa ur amarant. Idag odlas amarant i delar av Afrika, i Mexiko, Guatemala, Peru, Indien, och Nepal.

Kommentera