Äppelmaräng

En otroligt god, lättlagad efterrätt som passar särskilt bra att göra på höstens äpplen när du har äggvitor kvar efter att ha använt gulorna till något annat. Dessutom är den naturligt glutenfri! 

Man kan gärna ta fler äggvitor – det här är ett perfekt sätt att använda överblivna äggvitor på, särskilt under hösten. Man kan även använda päron eller annan frukt. Om du använder plommon eller aprikoser bör du tänka på att de oftast behöver mer socker när de kokas till kompott. På vinterhalvåret kan man använda ananas eller frysta hallon.

Då jag brukar ta de äggvitor jag har blev det en gång fem äggvitor som vispades till maräng med lite drygt 2 1/2 dl socker – det blev en hög mycket god äppelmaräng, lite liknande den franska efterrätten île flottante. Mycket gott och uppskattat av gästerna!

Du behöver till en pajform på ca 22 cm i diameter: 

5-6 äpplen, skalade och skurna i skivor eller bitar

lite citron att pressa över så äpplena inte oxiderar

ca 30 gram smör

ca 3 msk socker, gärna finkornigt råsocker eller muscavadosocker

1/4 tsk vaniljfrön (finns att köpa på burk)

1 tsk mald kanel av god kvalitet

gärna en skvätt Cointreau eller Calvados

Till marängen: 

3 äggvitor

några droppar citron

1 1/2 dl socker

1/2 tsk mald kardemumma och extra kardemumma att strö över marängen innan den åker in i ugnen – jag har alltid en pepparkvarn vigd åt hela kardemummakärnor, det ger fräsch god kardemummasmak

ev. finrivet citronskal från en citron, väl tvättad och helst ekologisk

Gör så här: 

Skär äpplena i klyftor, kärna ur, skala och skär i skivor eller bitar. Pressa lite citron över dem så de inte mörknar (oxiderar – när de reagerar med syre). Smält smöret i en stekpanna eller traktörpanna på medelhög värme, se till att pannan är helt ren och inte har någon smak av lök, vitlök eller liknande som förstör efterrättssmaken. Tillsätt äpplena, rör om, krydda med kanel och strö över sockret. Rör runt så att äpplena karamelliseras. Tillsätt lite Cointreau eller Calvados. Drag sedan pannan av värmen och lägg äpplena i en pajform som du smort med lite smör. Det går även att lägga äppelkompotten i portionsformar.

Vispa äggvitorna med citronsaften, tillsätt sockret lite i taget, tillsätt även mald kardemumma och vispa ca tio minuter tills du har ett fast och glansigt marängskum. Bred marängskummet över de avsvalnade äpplena och tag några kvarn med kardemummakvarnen över marängen. Ibland river jag även citronskal från ekologiska citroner över för extra smak och fräschör. Ställ formen i ugnen som du värmt till ca 200 grader. Baka i först cirka 5-10 minuter så marängen får fin färg. Dra därefter ner värmen och låt marängen stå uppemot 30 minuter tills marängen är frasig på ytan. Om den mörknar för mycket drar du ner värmen en aning. Om man har tid kan man dra ner värmen till 100 grader och låta formen stå i dryga 45 minuter, nästan en timme så att marängen blir frasig och fin. Servera äppelmarängen ljummen eller avsvalnad med lättvispad grädde, med vanilj alternativt lite konjak eller rom i. Man kan även servera vaniljsås till, vilket också liknar den franska efterrätten île flottante, som är fluffiga marängägg som serveras flytande i vaniljsås. 

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera