Moussetårta för Halloween

En moussetårta för Halloween som både passar i färg och ändå smakar gott? Här är min version: blåbärsmousse eller närmare bestämt en bavaroise på blåbär på botten av mandelmaräng med topping av morotsgelé. Inte så svår att göra som det kan verka! Om det inte är Halloween och du inte känner för färgkombinationen lilablått och orange föreslår jag att du till exempel gör en topping av hallongelé. Receptet publiceras passande nog på fars dag, då en tårta också kan vara på sin plats:) 

Du kan byta ut mandlarna mot hasselnötter (gärna rostade och skalade) eller pistagenötter.

Jag såg framför mig hur morotsgelén skulle ligga som en blank orange spegel, en miroir på köksfranska, över tårtan. Men se så man kan ta fel – gelén blev mycket god och smakade nästan aprikos(!) men ville gärna blanda sig med blåbärsmoussen under vilket i och för sig ledde till att tårtan fick mer Halloween-look än jag tänkt..

Det du ser längst ner är inte ett konstverk, det är lite vätska från blåbärsmoussen som läckte ut innan den stelnat eftersom jag inte satt på ringen på tårtformen ordentligt. 🙂

Du behöver: 

Till mandelmarängbotten: 

130 gram hel oskalad mandel

130 gram socker (till att mixa mandeln)

90 gram äggvita (ca 4 äggvitor)

60 gram socker (till marängen)

Till blåbärsmoussen:

2 paket frysta blåbär (totalt ca 450-500 gram)

1- 1 1/2 dl socker

6 gelatinblad

200 gram vispgrädde, iskall för att den ska vara lättare att vispa

1 msk socker

Till morotsgelén:

225 gram kokta morötter

saft av 1/2 – 1 citron

det finrivna skalet av 1 citron

3 msk socker

3 msk vatten

ca 10-15 hela kardemummakapslar som får koka med sockerlagen, annars 1 kryddmått mald kardemumma som tillsätts på slutet när lagen kokat

1-2 cm vaniljstång, skuren på längden

drygt 1/2 gelatinblad

Gör så här:

Börja med mandelbotten:

Ta fram ett bakplåtspapper och den form du sedan ska göra tårtan i, lämpligen en kakform med löstagbara kanter. Sätt formen på bakplåtspappret och dra en penna runtom så du får en ring på pappret som visar storleken.

Lägg de hela mandlarna tillsammans med den första mängden socker i en matberedare och kör tills det blivit ett fint mjöl.

Blanda äggvitor och den andra mängden socker och vispa ihop till en styv blank maräng. Det tar sin tid, så ha lite tålamod.

Vänd ner mandelsockret i marängen med hjälp av en slickepott. Bred ut smeten på bakplåtspappret inom den ritade ringen.

Grädda i ugnen som du förvärmt till 170 grader. Grädda i 30 minuter. Du kan dra ner värmen till 150 grader om du märker att den tar för mycket färg. Botten ska vara färdiggräddad, inte bränd, men lite knaperseg och fortfarande saftig utan att vara blöt.

När du tagit ut den ur ugnen tar du formen och ställer ovanpå och skär ut så du får en cirkel som passar precis i formen. Kanterna som blir kvar är supergoda att smaska på. Låt bottnen svalna helt, det är viktigt att den svalnar och är väl gräddad så den inte mjuknar för lätt när moussen kommer på. Tag försiktigt bort bakplåtspappret och lägger din fina mandelbotten längst ner i kakformen redo att få moussen hälld ovanpå, låt den stå och torka så den inte mjuknar för mycket när moussen hälls på.

Så här gör du blåbärsmoussen:

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst tio minuter.

Lägg hälften av blåbären i en kastrull med sockret och värm tills sockret löst sig och blåbären tinat om du började med frysta blåbär. Tillsätt den andra hälften av blåbären, även om de är frysta – då får du en perfekt tempererad blandning mycket snabbt. Se till så att blåbärskompotten är helt kall och lägg den sedan i en bra mixer/hushållsassistent. Mixa tills du fått en helt slät smet.

Lyft upp gelatinbladen ur sitt vattenbad och lägg dem i ett halvlitermått eller liknande och värm över kokande vatten tills gelatinet smält. Rör i lite av blåbärsmoset, blanda i lite till och blanda sedan i gelatinblandningen i blåbären, rör ordentligt så att allt blandas och det inte blir klumpar av gelatin när det stelnar. Låt stå att svalna.

När blåbärsblandningen är helt kallt vispar du grädden tills den är styv utan att det blir smör. På slutet vispar du ner en sked socker i grädden. Vänd ner blåbärskrämen i grädden och blanda försiktigt med en spatel eller slickepot. Häll smeten över den kalla mandelbotten i tårtformen, släta till moussen och ställ att stelna på kallt ställe. Det tar minst två timmar.

Så här gör du morotsgelén:

Koka morötterna, gärna med lite socker och pressad citron i vattnet, tills de är helt mjuka. Häll av vattnet och låt dem svalna.

Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i tio minuter.

Mixa de kokta morötterna med lime- eller citronjuice.

Koka upp vatten, socker och kardemumma samt vanilj så sockret smälter och du får en sockerlag.  Tillsätt kardemumma om du vill ha i det. Tag upp och krama ur gelatinbladet och lägg det i sockerlagen, rör om så gelatinet smälter. Tillsätt lite av morotsblandningen och rör om så att det blandar sig ordentligt och inte blir några klumpar. Tillsätt mer av morotsblandningen och häll till slut ner gelatinblandningen i resten av morotsblandningen. Rör om ordentligt och häll gelén över tårtan som moussen stelnat helt på. Ställ tårtan svalt att stelna i några timmar. Gelatin blir stelt först när det blir helt kallt och det brukar ta ca två timmar.

För att få en mer spegelliknande topping, som ett spegellock tror jag att man bör värma upp den värdiga gelén och smälta ner gelatinet i den. Därefter låter man gelén svalna till rumstemperatur och häller den försiktigt över tårtan, helst över en upp och nervänd sked så att strålen inte slår hål i den delikata moussen och du får upp moussebitar i gelén. 

Servera tårtan som den är eller med ett spöke på – eller några vackra blommor.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Kommentera