Pasta grönkål sardeller kapris citron

Såhär i juletider passar det bra att använda den i diskarna dignande grönkålen till annat än dekoration kring julskinkan. Jag tror i och för sig att det just här egentligen är svartkål, det som italienarna kallar cavolo nero och som de gärna har i en hel massa rätter. Men grönkål går precis lika bra! Här är kålen kokt först, eftersom jag tycker att den lätt kan bli lite seg och tråkig annars, och sedan blandad med både sardeller, vitlök, schalottenlök, citron och kapris till en alldeles underbar umami-stinn pastarätt som är väldigt lättlagad. 

På bilden har jag lagat rätten för två personer, därav de mindre mängderna lök och kål. När man förkokar (förväller) kålen blir man även av med en del av ämnena som gör att man kan få ont i magen då de måste jäsas innan de kan smälta vilket ger upphov till gaser och kramper. Det rör sig om svårsmälta kolhydrater, som även finns i bönor  och lök. Förvällning är således alltid en god idé när man använder kål eller bönor.

Du behöver för 4 personer:

ca 400-500 gram grönkål eller svartkål

2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade

2 schalottenlökar, skalade och tunt skivade

finrivet skal och saft av en citron, ordentligt tvättad och helst ekologisk

ca 1/2 dl kapris, gärna den sort som ligger i salt och har mycket bättre smak än den i lag

1 burk sardellfiléer, hackade

olivolja till stekning och att ringla över vid servering

parmesan, riven till servering

svartpeppar

ev. salt (smaka av! både sardellerna, kaprisen och parmesanen är salta)

Gör så här: 

Börja med att koka din svart- eller grönkål i saltat vatten ca 20 minuter tills stammarna blivit helt mjuka, känn efter! Häll av kokvattnet, spara gärna några matskedar att ha i såsen sedan.

Fräs löken på medellåg värme i oljan tills den mjuknar, tillsätt vitlöken efter ett tag. Salta och låt steka helt mjuk och glansig men utan att ta färg. Tillsätt de hackade sardellerna, pressa i citronsaft och riv i citronskalet. Låt puttra ihop så att sardellerna ”smälter” i citronen och oljan. Tillsätt kaprisen och peppra. Strimla

kålen och tillsätt den också. Låt stå på låg värme så såsen hålls varm medan du kokar din pasta
perfekt al denne. Häll av pastan, häll den i pannan med såsen. Smaka av – mer salt, peppar, citron, kapris? Servera direkt med extra olivolja och riven parmesan.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera