Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Omelett med färska örtkryddor och chèvre

chevreomelett Katinkas Kitchen (1)

Här kommer en favorit i repris – underbar till helgfrukosten eller –brunchen, eller som snabb lunch eller middag. Otroligt fräscht och gott där smakerna gifter sig alldeles ljuvligt med varandra. Ta de färska örter du har till hands och blanda som du känner för, t.ex. basilika, oregano, timjan, persilja, gräslök, mejram,,,

Omelett är otroligt snabblagat och enkelt, men kan vara lite svårt innan man lärt sig knepen. Därför har jag skrivit ett ganska utförligt recept så du kan lära dig knepen jag lärde mig när jag bodde i Spanien i 20-års åldern. De är, liksom fransmännen, mästare på omeletter.

Du behöver per person:

2 ägg (den hungrige tar tre ägg per person)

2 små msk vatten

en bit chèvre

färska örtkryddor, hackade – t.ex. basilika, timjan, rosmarin, persilja, mejram, lite salvia

några tag på pepparkvarn – gärna med blandade pepparsorter

salt och gärna Herbamare eller Trocomare örtsalt som tillsätts ovanpå den färdigstekta omeletten

olivolja till stekning och att ringla över den färdiga omeletten

Gör så här:

Knäck äggen i en liten skål, vispa försiktigt med en gaffel ett litet tag så äggula och äggvita blandas innan du tillsätter vattnet och vispar lite till. Här är det viktigt att äggvitorna och gulor blandas, men utan att förlora den lite sega sammanhängande konsistensen. Vispar man för mycket blir det snarare basen till äggröra – då håller inte omeletten ihop. Personligen föredrar jag i varje givet läge vatten framför mjölk. Återigen tycker jag att mjölk (eller ännu hellre grädde) ger basen till en fin äggröra. Men nu är det omelett vi ska göra!

Hetta upp en bra stekpanna – själv använder jag gjutjärnspanna, men ta den panna du föredrar och som du vet är bra att steka i. Se till att pannan blir riktigt varm innan du har i stekfettet. Detta är viktigt! Jag brukar alltid använda olivolja, men ibland blandar jag olivoljan med en klick smör, för smakens skull. Om man använder bara smör måste det vara klarat smör, annars fälls mjölkpartiklarna ut och bränns i botten av pannan, men genom att blanda med olja undviker man det.

När pannan är varm och oljan ryker lätt, eller smöret slutat fräsa utan att ha bränts, häller du i de lättvispade äggen och drar genast ner värmen till låg värme. Det ska fräsa och bubbla till när du häller i äggsmeten. Lyft omeletten med gaffeln både vid kanterna och i mitten, så att ägg som ännu inte stelnat rinner till botten för att stelna i den varma pannan. Det är här viktigt att det inte blir en äggkaka, utan en krämig fin omelett så jobba på med gaffeln och lyft och fixa utan att göra äggröra av det. Det går ganska fort att steka omeletten när man börjar med varm panna. När omeletten är halvstekt – och börjat stelna lite lägger du i chèvre i bitar/klumpar och strax innan servering en näve grovhackade örtkryddor. När omeletten fortfarande är krämig i mitten utan att vara rinnig, men inte blivit brun på ytan häller du upp den på tallriken så den viks på mitten och läggs dubbelvikt som en halvmåne. Strö salt eller ännu hellre Trocomare eller Herbamare örtsalt över. Det är både gott och vackert att ringla olivolja över precis innan du serverar den rykande het direkt från spisen. En omelett ska inte vänta på dig – den kan gästerna gärna vänta på vid bordet och få sin nystekta omelett direkt från pannan då den fortfarande är rykande varm och samtidigt krämig och fin inuti.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply