Mera tankar om mat…

 

Så här efter helgerna med både jul, nyår och trettondagshelgen har det väl blivit en hel del god mat och härliga middagar. Efter nyårslöften och med det nya årets inträde känns det ofta fräscht att börja liksom lite nyttigare. Igår kunde ni läsa om tankar kring smalmat i ett inlägg som jag lyfte fram på nytt.

Just nu går mina mattankar mycket kring kostråd och ohälsa, inte bara i tarmar utan över huvud taget. Efter min bröstcancer föll det sig naturligt att tänka lite mer på vad jag stoppar i mig, även om jag väl alltid ätit relativt nyttigt på det stora hela. Snabbmat är jag inte förtjust i och någon sockergris är jag verkligen inte. Bakat och lagat efterrätter har jag gjort sedan jag var liten, men mest för att glädja andra. Själv brukar jag bara smaka lite på ett hörn och är mer intresserad av smakerna och resultatet. Eftersom många i min familj är glutenintoleranta faller det sig naturligt att laga och baka glutenfritt och jag älskar både quinoa och bovete. Och alla i familjen är laktosintoleranta så vi är storkonsumenter av havremjölk, mandelmjölk och Valios utmärkta produkter. 

Men så har vi det här med fibrer. Rekommendationerna vi alla hört är ju att man ska peta i sig mycket fibrer, och en vurm för raw food, det vill säga råkost har vuxit sig stark. Då jag fick problem med magen som läkarspecialisten säger är IBS (irritable bowel syndrome, ungefär lättretlig tarm) fick jag lära mig att många av dagens kostråd i själva verket skapar problem för många. Våra magar klarar inte av fibrer och att bryta ner dem, med påföljd att vi får väldigt ont i magen. Och alla vet hur jobbigt det är att röra sig och leva med en öm trilskande mage. Som vanligt får man pröva sig fram till vad som passar bäst för varje person. Socker, alkohol, vitt mjöl och fibrer kan ställa till det så vad ska man då äta?

Jag beställer oftast mat från MatHem och har i princip vid varje beställning med bladspenat som går att använda till omeletter, soppor, grytor, pastasåser, som tillbehör. Zucchini använder jag också ofta i framför allt pastasåser men även med citron och kanske lök eller tomat som tillbehör. Blomkål älskar hela familjen när jag först grillar den i skivor i ugnen med smör och därefter drar ner värmen rejält och låter den bakas helt mjuk. Sötpotatis är en annan favorit som antingen är huvudingrediens i indisksmakande grytor tillsammans med röda linser (som blötläggs för att bli mer matvänliga) eller kyckling eller bakas i klyftor i ugn med limeskal och gärna lite chili. Citroner och lime sägs främja matsmältningen och i mitt kök går de åt i stora lass – både skalet och saften används flitigt. Pröva till exempel tahinisåsen till lax, kyckling, quinoa eller grönsaker.

Chili som jag älskar har jag fått dra ner på men fortsätter oförtrutet med vitlök och schalottenlök trots att det sägs vara tufft för magen eftersom jag älskar smakerna och de är svåra att ersätta. Dessutom har inte minst vitlöken så många goda egenskaper. Jag gör som i det ayurvediska tänket och låter den steka länge på låg värme så den blir helt uppmjukad, gärna med lite salt. Just ayurvediska kryddor som kanel, kardemumma, svartpeppar, ingefära och nejlikor är alla mycket bra för magen då de är antiflammatoriska och kan gärna användas i både frukostgröten eller -yoghurten och i grytor eller som krydda på kyckling eller fisk. 

På fruktsidan äter jag ibland banan och gillar melon när den är i säsong liksom färska bär som jag gärna frossar i. Men för känsliga magar är mycket av färsk frukt väldigt svårt att äta, såsom både citrusfrukter, äpplen och päron om de inte är tillagade och varma möjligen.

Se där lite tankar kring mat som leder till nya recept och idéer. Recepten och råvarorna jag skrivit om kan du söka på i sökrutan uppe till höger. Välkommen igen och igen och lycka till med dina goda föresatser för det nya året!

Maria Borelius har just skrivit en bok om antiinflammatorisk kost som heter Hälsorevolutionen som jag ser fram emot att läsa!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! 

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera