Vad är anti-inflammatoriskt?

Det finns en ny kategori här på Katinkas Kitchen som heter ”Ayurvediskt, antiinflammatoriskt & läkande”. Där hittar du en hel del recept som alla har det gemensamt att de innehåller ingredienser med antiinflammatoriska egenskaper, bland annat flera recept med ayurvediska och läkande kryddor – alltså inte bara indiska recept. Att något är antiinflammatoriskt betyder ju helt enkelt att det motverkar inflammation. På läkemedelssidan är det framför allt de omtvistade NSAID-preparaten som används mot inflammation. Förkortningen står för non-steroid anti inflammatory drug och betyder att de inte innehåller kortison som också används mot inflammation i kroppen.

Naturen har en uppsjö av antiinflammatoriska ingredienser att botanisera bland för att på en naturlig väg få kroppen i balans och uppnå bättre allmäntillstånd och hälsa. Redan den gamla ayurvediska läran konstaterade att en hel del av de kryddor vi förknippar med det indiska köket har starkt antiinflammatorisk verkan. I den här kategorin finner vi: ingefära och gurkmeja (som är släkt med varandra), kanel, kryddnejlikor, spiskummin, kardemumma och korianderfrön men även fänkålsfrön, senapsfrön och svart kardemumma för att bara nämna några.

Det finns också ett antal starkt antiinflammatoriska ayurvediska örter som kanske är mindre vanliga för oss förutom möjligtvis lakritsroten som många av oss känner till från örtteer där den bidrar med sin sötma. I den här kategorin finner vi även boswellia, guggul (commiphora wightii), holy basil (helig basilika som beskrevs redan av Linné), aloe vera (som vi annars mest känner till från Mexiko) och en form av alm som på engelska heter slippery elm och jag tror översätts med rödalm.

Men om vi återgår till de för oss lite vanligare kryddorna finner vi glädjande nog både rosmarin, timjan och basilika med flera örter bland de antiinflammatoriska ingredienser vi med fördel kan använda i matlagningen. Vi ska inte glömma bort chili som med sitt verksamma ämne capsaicin är både antiinflammatoriskt och verksamt mot svamp och det är just de här egenskaperna som forskarna tror är anledningen till att de finns i chilifrukterna – som skydd mot svampar och mikroorganismer.

Sedan har vi alla lökväxter som är oerhört nyttiga på så många sätt. Här finner vi vitlöken som en av de främsta men även gul lök, purjolök, silverlök, rödlök och vårlök är mycket nyttiga. I det indiska köket serveras ofta en slags löksallad på tunt skivad lök med pressad citron, lite himalayasalt och en dust spiskummin över för att främja(!) matsmältningen, den kallas Cachumber. Lök kan ju vara jobbigt för känsliga magar men om den serveras så här eller steks länge över låg värme med lite salt blir den både mildare för magen och magiskt söt, fyllig och god i dina rätter.

Vidare är en hel del av kålväxterna
antiinflammatoriska såsom broccoli, brysselkål, blomkål, vitkål, salladskål, grönkål, svartkål m.m. men även ruccola hör till den här kategorin och både broccoli och ruccola brukar enligt min erfarenhet vara mildare för magen än en del annan kål. Kålrabbi och rättika tillhör också kålväxterna och är oerhört nyttiga och fulla av antioxidanter. Pröva att göra min Trippel-R-sallad på rättika, ruccola och rödlök som du finner recept på genom att söka i sökrutan uppe till höger. Bönor är också antiinflammatoriska även om de kan vara tuffa för magen. Bondbönor, haricots verts, bruna bönor, cannellinibönor och de som jag tror kallas cocobönor (platta som du ser på en av bilderna här) är några av mina favoriter. Rödbetor och gulbetor är också mycket nyttiga, baka dem i ugnen eller hyvla mycket tunt och blanda med citron, olivolja och lite salt. Spenat hör visserligen inte till kålväxterna men är mycket nyttigt och även bra för känsliga magar liksom sallad av olika sorter. Rödbetor och gulbetor ska vi inte heller glömma, fulla av antioxidanter, vitaminer och mineraler som de är. Rödbetor sägs vara bra för både hjärta (blodtryckssänkande), lever och ämnesomsättning. Jag bakar dem gärna i ugn eller råskivar dem tunt och serverar med citron och olivolja. 

I skogarna här uppe i vår högan Nord finns blåbär och lingon med fantastiska antiinflammatoriska egenskaper, inte minst lingon som närmast kan betraktas som ett superbär. En näve bär av något slag i smoothie, yoghurt eller gröt är ett bra sätt att få i sig dessa nyttigheter.

Nötter av alla de slag är både rika på antioxidanter som är antiinflammatoriska genom att de innehåller nyttiga omega 3-fettsyror. Många är som jag allergiska mot både hasselnötter, valnötter och paranötter som alla tre är oerhört nyttiga och därtill goda. Men vi har andra alternativ i mandlar (som i och för sig är en stenfrukt och ingen nöt), pistagenötter och makadamianötter (som i och för sig har högt fettinnehåll).

Omega 3 som finns i nötter finns också i fisk, i synnerhet feta fiskar som lax, öring, makrill, röding, sill och ansjovis. Rekommendationen är att äta fisk tre dagar i veckan och att då både äta fetare fiskar och magrare såsom torsk, gös, kolja, kummel, sej etc. Och så har vi min favorit som går åt i stora lass i mitt kök: extra virgin olivolja som är både antiinflammatorisk och har en hel del andra bra egenskaper värda ett helt eget inlägg. Se till att få tag på en så färsk olja som möjligt, helst ekologisk. Jag köper min direkt från en olivbonde i Abruzzo på Italiens ostkust. Kokosolja lär också vara mycket nyttigt och antiinflammatoriskt, genom sin aktiva beståndsdel laurinsyra. Du kan ta en sked i ditt favoritte eller dricka kaffe på det senaste kaliforniska viset; med en sked kokosolja och en klick smör samt eventuellt ayurvediska kryddor. 

Jag har nyligen genom att läsa Maria Borelius bok ”Hälsorevolutionen – vägen till en antiinflammatorisk livsstil” lärt mig att både dadlar och kapris är antiinflammatoriska. Kapris använder jag gärna i pastasåser men även ”torkade” i ugn eller mikron och sedan strödda över en fiskrätt eller tillsammans med likaledes torkade oliver över kyckling eller grönsaker.

Dadlar har i och för sig en del fruktsocker men är även rika på fibrer och i arabvärlden brukar man säga att bara man har en dadelpalm så klarar man sig då de innehåller så mycket nyttigheter. Jag väljer helst medjouldadlarna (olika stavning förekommer genom transskriberingen) som är lite större, ljusare och mjukare med härlig syrlig kolasötma – ett naturens perfekta mästerverk!

I tillägg till att äta av de här godsakerna ska man tänka på att hålla sig borta från socker, i synnerhet det vita raffinerade sockret men även annat socker även om det inte är riktigt lika dåligt. Honung av riktigt bra kvalitet sägs dock vara lite bättre. Vitt mjöl sägs också vara inflammationsdrivande och om du vill äta mjöl och bröd är det en god idé att äta surdegsbröd på stenmalet mjöl där processen gör mjölet mer lätthanterligt för vår kropp. Dinkel är ett sädeslag som liknar ur-vetet och sägs vara bättre för oss än vanligt vete. Det kan användas både i bakning och till pajskal men även kokt helt. Sädeslaget korn och då särskilt hela korn är fantastiskt nyttiga har spännande ny forskning visat. Bovete och quinoa ska du gärna äta, liksom sötpotatis – alla med fantastiska egenskaper och fulla av nyttigheter. 

Och så det som vi absolut ska hålla oss borta ifrån: transfetter som ställer till det rejält i kroppen och inte har något gott att tillföra alls. Färdig och processad mat innehåller ofta transfetter och även höga halter av salt och ofta socker – även där man minst kan ana det. Kex, kakor som inte är hembakade och allt där du på innehållslistan ser ”hydrogenated”, ”partially hydrogenated oils”, ”vegetable shortenings”  eller palmolja ska du se till att inte få i dig!  

Det går att skriva mycket om antiinflammatorisk mat och jag kommer säkert att återkomma till det i takt med att jag lär mig mer och mer om detta spännande ämne som jag tror är viktigt för vårt välbefinnande. Framför allt kommer du som läsare att se nya recept allt eftersom de skapas i mitt kök, full av inspiration att äta bättre men fortfarande gott – med mycket kärlek och magi!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! 

Avstavningen i rubriken kommer sig inte av att jag blivit anglifierad, utan av hur datorprogrammet för bloggen fungerar – om det inte är ett bindestreck i ordet ser man inte hela ordet i rutan på förstasidan när det rör sig om ett långt ord:)

När jag började lägga upp den här nya kategorin var det bara recept med ingefära, gurkmeja etc. som hamnade där. Men efter att ha läst mer i Maria Borelius bok och sedan gjort egna efterforskningar och lärt mig mer utökades recepten och innefattar till och med pastarecept med till exempel spenat och vitlök, där man med fördel kan ta glutenfri pasta på råris eller bovete eller kanske ännu hellre quinoa. Puritanen kan till och med uppröras över recept som innehåller kyckling eller kött. Ekologisk bra kyckling är ok och proteiner behöver vi. På köttsidan skriver jag i receptet att om man byter ut nötköttet mot fisk eller kyckling eller bara serverar grönsakerna så får man en finfin antiinflammatorisk måltid. Det grundläggande gemensamma är som sagt antiinflammatoriska egenskaper i ingredienserna.

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

#antiinflammatoriskt #hälsorevolutionen

Kommentera