Ayurvediska ingredienser

Jag fortsätter glatt på den antiinflammatoriska vägen, inspirerad av boken jag just håller på att avsluta – ”Hälsorevolutionen – vägen till en antiinflammatorisk livsstil” av Maria Borelius. I onsdags kunde ni läsa om vad antiinflammatorisk mat är, där jag nämner en uppsjö ingredienser. Många av dem är vi mer vana vid, såsom vitlök, lök, flera grönsaker, örtkryddor, lime, lax och andra feta fiskar och även fisk över huvud taget, nötter etc.

Sedan är det en del ingredienser som vi håller på att lära oss då de har kommit till oss på senare år, såsom quinoa, chiafrön och kanske bovete även om det brukar användas till blinier.

Och så har vi det ayurvediska som är en gammal indisk lära som spänner över mycket mer än bara mat. Jag fick upp ögonen för det indiska köket när jag var yngre och bodde i England och när jag som flygvärdinna kom till Delhi med jämna mellanrum. Den indiska kokkonsten delar in ingredienser i kategorier ”ingredienser som reder och förtjockar såser och grytor”, ”ingredienser som ger färg”, ”surgörande ingredienser” och därefter ”kryddorna”.

Bland de ingredienser som reder och gör såser tjockare ingår intressant nog både lök, kokosmjölk, yoghurt, pistagenötter, cashewnötter, jordnötter, mandlar, sesamfrön, bruna senapsfrön, vallmofrön, pumpafrön, melonkärnor, linser, kikärtor och kikärtsmjöl.

Bland de som ger färg finner vi gurkmeja, saffran, röd chili – främst torkade sorter såsom kashmir chili, röda tomater, gul lök som låtit stekas mörkbrun, korianderfrön i mald form som stekts i 5-6 minuter, tandoorifärg samt garam masala som är en kryddblandning bestående av kanel, nejlikor, svartpeppar och svart kardemumma. Garam betyder värmande eller varm och masala är kryddor. Garam masala ska jag skriva om i eget inlägg framöver men först kommer ett inlägg på söndag om en massa härliga ayurvediska kryddor. Vi går vidare i det ayurvediska köket: 

Bland de ingredienser som är surgörande finner vi tomat, yoghurt (som alltså både är redande och surgörande) och vinäger. Här finns också tamarind som är en frukt vars fröskidor man skördar, kärnar ur och torkar. När den sedan ska användas blötläggs den och juicen används. I affärer med asiatiskt sortiment kan vi hitta torkad tamarind och även en tamarindpasta, som en kräm eller paste. Vidare har vi såklart lime (intressant nog nämner de inte citron), rå mango(!) och något som heter cocum och är ett frö från ett stort träd som ger både ljus röd färg och syrlig smak. Cocum ser ut som en rödkantad broccoli-ört och används även för att göra sorbet eller läggs i vatten som sedan dricks för att bota nässelutslag och nässelfeber.  

Och så har vi som sagt alla de fantastiska ayurvediska kryddorna som är så välgörande på många sätt och dessutom smakar fantastiskt. De går verkligen inte av för hackor och ju mer jag lär mig om dem desto mer imponerad och förundrad blir jag. De ayurvediska välgörande kryddorna kommer ni att kunna läsa om i ett annat inlägg på söndag, så välkommen igen och igen! 

Mycket glädje i ditt ayurvediska kök önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! 

Du hittar många indiska recept här på Katinkas Kitchen i kategorin ”Indiskt” i kolumnen till höger. På en av bilderna ser du bland annat en indisk löksallad, cachumber, där löken så att säga marinerats i citronjuice med salt och spiskummin – otroligt gott och milt(!) och enligt ayurveda bra för matsmältningen. Den serveras ofta före maten tillsammans med poppadoms, som ju är gjorda på linser eller mungbönor, chutney och limepickle. Du kan även söka på ingredienser i sökrutan uppe till höger.

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Kommentera