Prinsessbakelser

 

Här har jag utgått från prinsesstårta men skapat en liten bakelse med bara det som jag
verkligen gillar med prinsesstårtor. En lätt botten med fin smak av kardemumma, dessutom glutenfri, en hemkokt hallonkompott som inte är så söt, en luftigt krämig vaniljbavaroise – allt omslutet av en hemgjord (spansk) marsipan som heller inte är så söt. 

På bilden har jag smak- och färgsatt marsipanen med hallonpulver. Det blev mycket gott men kanske lite konstigt i färgen.

Bakelserna håller flera dagar i kylskåpet och är väldigt praktiska att göra i förväg och sedan bara ställa fram till efterrätt eller till kaffet.

Du behöver för ca 7 bakelser: 

Till botten:

3 ägg

1 dl socker

knappt 1 1/2 dl potatismjöl eller glutenfritt vitt mjöl

1/2 tsk mald kardemumma, gärna färskmalen i en ren pepparkvarn (bagartips jag fått)

1/2 tsk vaniljfrön (finns på burk)

knappt 1 tsk bakpulver

Till hallonkompotten: 

1 paket frysta hallon

några msk socker, gärna råsocker

Till vaniljbavaroisen: 

100 gram mjölk

100 gram grädde

1 vaniljstång, skuren på längden

2 äggulor

60 gram socker

1 1/2 gelatinblad

200 gram grädde, vispad (i tillägg till mängden ovan)

Till marsipanen: 

250 g malen mandel

250 g strösocker

1 äggvita

1 msk vatten

ca 2 tsk hallonpulver, siktat (så att du inte får med
kärnor)

Till dekoration:

färska blåbär eller hallon

Gör så här: 

Jag tycker det är bäst att börja dagen innan med själva moussen så att den hinner frysa. Sedan fortsätter jag med hallonkompotten, brer på den och låter frysa lite mer. Därefter gör jag botten som svalnar ganska snabbt och sist marsipanen och täcker de små raringarna.

Man kan med fördel göra moussen och kompotten och sedan låta dem vara kvar i frysen tills det är dags att
montera ihop dem med botten och marsipan.

Så här gör du vaniljmoussen: 

Lägg den första mängden grädde i en tjockbottnad kastrull tillsammans med mjölken och den uppskurna vaniljstången.  Låt precis koka upp och låt stå ett tag medan du vispar äggulorna och sockret fluffigt. Lägg också gelatinblad i blöt i kallt vatten. Häll den varma gräddmjölken i en fin stråle över äggvispet medan du vispar försiktigt. Se till att allt blandas och häll därefter tillbaka blandningen i kastrullen. Låt koka upp under konstant omrörning. Du gör nu en klassisk crème anglaise, helt enkelt en vaniljsås som är basen i denna goda efterrätt. När såsen tjocknat tar du den av värmen. Lyft upp gelatinet ur sitt vatten och lägg det i vaniljsåsen. Rör om så att gelatinet löser sig helt. Ställ din crème anglaise att svalna, men inte för kallt – då blir det bara klumpar när gelatinet stelnar vid ytan. När blandningen är kall eller åtminstone rumstempererad blandar du den med den andra mängden grädde som du vispat till ganska styvt skum utan att det blir smör. Vänd ihop så att du får en fin jämn mousse. Häll upp den i silikonformar som är som halva sfärer (se bilden) men häll inte hela vägen upp, du ska få plats med hallonkompott i varje form. Ställ in i frysen att stelna, gärna över natten.

Så här gör du hallonkompotten: 

Lägg hallonen med socker i en kastrull och låt koka på medelhög värme medan du rör om då och då. Låt koka ihop till en bra konsistens, så att en del av vätskan kokat bort och det blir lite mer som en
sylt. Låt svalna.

Så här gör du med bottnarna: 

Vispa äggen med sockret på medelhög fart med elvisp så att du får ett tjockt stabilt skum. Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver i en bunke eller halvlitermått – blanda ordentligt så att bakpulvret fördelas jämnt. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggvispet så du inte förlorar fluffighet och luft. Bred ut smeten på en plåt som du täckt med bakplåtspapper. Grädda i 225-250 grader i ca 5-8 minuter. Passa så att det inte bränns! När smeten är helt genomgräddad (testa med en sticka som ska vara torr när du stuckit den i mitten) tar du ut den och lyfter bakplåtspappret från plåten. Låt botten svalna. Ställ den åt sidan och se till att den är täckt av plast så den inte torkar.

Så här gör du marsipanen: 

Arbeta samman de malda mandlarna med florsockret, hallonpulver och äggvitan som du vispat upp med vattnet, tag lite äggvita i taget så att massan inte blir för lös. Du kanske vill tillsätta lite mer hallonpulver för färgens skull. Om den blir för fast när du haft i hela äggvitan kan du försiktigt tillsätta lite vatten. Låt massan vila ett tag innan du fortsätter. Du kan förvara din färdiga marsipan i kylen inslagen ordentligt i plast så den inte torkar.

Montering av bakelserna:

Tag fram bavaroisen ur frysen, tryck ut den ur formarna och ställ varje sfär över botten, skär runt om så att du får bottnar som passar. Det bästa är om man har en form att stansa ut exakt mått (något jag ska skaffa i samma diameter som mina silikonformar). Ställ sfärerna med sina bottnar på ett fat eller
en bricka klädd med bakplåtspapper, jag skar ut lagom stora bitar för varje bakelse. Mät med ett måttband hur lågt det är från nederkanten av botten och över bakelsen ner till andra kanten. Det här är måttet på cirklarna du behöver skära ut ur marsipanen för att täcka dina bakelser. Lägg till lite extra för att kunna fixa en jämn och fin form när marsipanen väl är pålagd.

Kavla ut marsipanen till knappt 1/2 cm och skär ut plattor. Jag fick samla ihop det bortskurna och kavla om och om igen innan jag hade fått ihop alla mina marsipantäcken. Täck varje bakelse försiktigt, släta ut så att du får ett jämnt fint lager marsipan över varje bakelse. Skär bort överflödig marsipan längst ner. Ställ bakelserna i kylen med plast över så de inte torkar.

När det är dags att servera dekorerar du bakelserna. Den som vill ger sig på att göra marsipanrosor, jag behöver öva lite mer.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

 

Kommentera