Kryddig ketchup

Spicy Ketchup kallas det ofta och bakom namnet finner man en härlig hemkokt chutney-liknande ketchup som sätter piff på det mesta. Perfekt att koka på alla tomater som mognar nu. 

Bäst resultat får du om du skållar tomaterna så du slipper skalbitar. Skär ett kryss i toppen, sätt på en gaffel och doppa dem i kokande vatten några sekunder, lyft upp och spola under kallt vatten eller doppa i en skål med iskallt vatten (gärna med isbitar i) – skala och hacka sedan.

Du behöver: 

1 1/2 kg färska mogna tomater, ju rödare och sötare desto bättre – och gärna fasta sorter, finhackade

1 gul lök, skalad och finhackad

ev. 3 vitlöksklyftor, skalade och hackade eller ”krossade” med knivskaftet tillsammans med salt

3 cm färsk ingefära, skalad och finhackad

3 röda urkärnade och hackade chilifrukter alternativt 2 – 3 tsk chilipulver eller 1 1/2 tsk chiliflakes (den som vill tar självklart mer chili!)

2 1/2 dl vitvinsvinäger

1-2 msk tomatpuré

2 1/2 dl muscovadosocker (jag tar ljus muscovado men om man vill ha det hela lite mustigare tar man mörk)

1 msk salt

10 hela svartpepparkorn

2 msk hela korianderfrön

6-7 kryddpepparkorn

4 hela kryddnejlikor

1-2 tsk rökt paprikapulver

Gör så här:

Den här satsen ger drygt 15 dl ketchup. Förbered flaskor eller burkar genom att diska dem och sedan sterilisera dem i ugnen som du hettat upp till 100.

Ta bort stjälkfästet på tomaterna och skär dem i mindre bitar. Skala och hacka löken och vitlöken. Ansa och finhacka chilifrukterna. Lägg upp kryddorna på ett litet fat.

Koka först upp socker och vinäger tillsammans med pepparkorn, nejlikor och korianderfrön på medellåg värme så att sockret löser sig och det börjar bli en aning åt sirapshållet. Den här karamellen är basen i din chutney/ketchup. Tillsätt även ingefäran, chilin, paprikapulvret och vitlöken och efter ett litet tag även tomathacket. Låt puttra i ca 1 timme över ganska låg värme, först under lock, utan lock de sista 10 minuterna. Rör om i grytan då och då,
särskilt på slutet. Ta av kastrullen från värmen, smaka av och låt svalna ett tag. Kanske du behöver bättra på kryddningen eller saltet?

Om du vill kan du försöka fiska upp nejlikorna och pepparkornen, korianderfröna brukar vara bäst att låta vara kvar då de oftast dessutom blivit ganska upplösta och smakar gott även om man får ett korn i munnen.

Fyll flaskorna/burkarna men lämna lite utrymme om satsen ska frysas, tillslut genast och låt förpackningarna svlana. Förvara i frys eller jordkällare, men se till att alltid ha en flaska i kylen.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera