Kyckling i currysås

Med tanke på att jag brukar laga mycket asiatisk mat, bland annat curries från såväl Indien som Thailand är det lätt att tänka att detta skulle vara en asiatisk rätt. Men jag anser att den snarare hör hemma i husmansköket. Det här är en rätt farmor lagade till barnen som de bara älskade. Egentligen gjordes den väl som kokt höna i currysås, men här har vi grillat kycklingen i ugn även om en kokt kyckling passar minst lika bra och ger då även bas till den goda såsen.  Såsen är i det här fallet en velouté, det vill säga en vit grundsås eller béchamel som görs på en god buljong och sedan reds av ytterligare med lite grädde. Gör mycket sås – den brukar gå åt! Ris och grönsaker passar bra till.

Den här rätten passar både till vardags och vid festligare tillfällen, beroende på hur du väljer att servera den och vilka tillbehör du har till. 

Jag kan sakligt konstatera att idén att använda glasskopan för att lägga upp ris lät bättre i mitt huvud än den visade sig vara i verkligheten..:)

Du behöver för 4 personer: 

1 hel kyckling

salt och peppar samt örtkryddor och olivolja att gnida in med om du ska steka kycklingen i ugnen

salt, lagerblad, pepparkorn, en örtkvist (t.ex. persilja), morotsstavar och ev. en bit selleri samt 1-2 gula lökar i klyftor och kanske en vitlöksklyfta om du ska koka kycklingen

Till currysåsen: 

3 msk smör

2 msk vetemjöl

1 msk curry (vanlig ”gammeldags” curryblandning på kryddburk, kallas ibland orientalisk curry)

5 dl god buljong

1-2 dl grädde

en skvätt sojasås, jag föredrar Kikkoman

några droppar citron för att balansera det hela med lite syra

salt och vitpeppar (var försiktig med saltet eftersom både buljong, curryblandning och soja har sälta)

Gör så här:

Tänk på att sätta på riset och förbered de grönsaker du valt så att de blir klara ungefär samtidigt som resten.

Om du valt att koka kycklingen: Lägg den i en kastrull med grönsaker och kryddor, och varmt vatten så att det täcker kycklingen. Låt sjuda, lyft bort skummet som bildas med jämna mellanrum. Har du en kökstermometer mäter du innertemperaturen till ca 70 grader då kycklingen är klar. Annars kan du sticka i den och se att vätskan som kommer ut inte är rosa utan helt klar. Lyft då upp kycklingen förvara den under folie medan du kokar ihop buljongen så att smakerna koncentreras. Det kallas för att reducera buljongen. Det kommer sannolikt bli mer buljong än de cirka fem dl du behöver till såsen, resten av buljongen kan du spara och använda till en soppa eller en fyllig risotto, kanske med svamp (recept publicerades härom dagen här bredvid på Katinkas Kitchen).

Om du valt att steka kycklingen i ugn: Lägg den i en ugnsfast form som du smort med smör eller olja, gnid in kycklingen med olja och krydda ganska rikligt med salt, peppar och örtkryddor. Här kan man självklart även krydda med lite currypulver. Lägg in en citron delad i halvor eller klyftor samt några örtkvistsar, salt och peppar inne i kycklingen också för att smakerna ska spridas. Ställ kycklingen i mitten av ugn som du värmt till 150-175 grader. Har du en ugnstermometer ställer du den på cirka 70 grader när kycklingen är hel, annars gör du det gamla beprövade testet med en sticka – när vätskan inte är rosa utan helt klar är kycklingen klar! Täck kycklingen med folie tills det är dags att servera den. Om du skulle vara helt klar med såväl sås som ris och grönsakstillbehör är det ändå bra att låta den vila en aning innan den skärs upp.

Så här gör du såsen: 

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, tillsätt först curryn och låt fräsa med ett tag innan du tillsätter mjölet och rör med en spatel så att det inte bränns medan mjölet bryns i smöret i några minuter. Det här är viktigt för att såsen inte ska få ”mjölig” smak. Smör-mjölet kan få en lätt gyllene färg men bör inte bli mörkt. Tag kastrullen av värmen, tillsätt den helst varma buljongen i ett svep och vispa ordentligt. Ställ tillbaka kastrullen över medelhög värme och rör hela tiden med en spatel eller liknande i botten tills såsen tjocknar. Låt den sjuda några minuter till, tillsätt grädden och låt såsen fortsätta att sjuda medan du rör om i den då och då.

Skär upp kycklingen i bitar eller rensa den och skär snygga skivor av bröstfilén, lägg upp på fat och servera med sås, ris och grönsaker eller sallad alternativt lägg upp direkt på tallrikarna och servera.

Bon appétit önskas med matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera